Saturday, June 4, 2016

TIFF 2016 - Competiție (5)

O ultimă postare cu filmele din competiție de care nu am apucat să vorbesc and I'm done here.

”Shelley”

Shelley (Ali Abbasi, 2016) - un pregnancy horror foarte consistent de la un capăt la altul în ceea ce privește ritmul și atmosfera pe care le crează. Totuși, mi-ar fi plăcut ca montajul să fie mai puțin fragmentat - în secvențele mai intense tăieturile de montaj sunt cam dese și uneori confuze. Altfel, foarte bun jocul Cosminei Stratan (văzută anterior doar în „După dealuri”), încât absența ei se face simțită în ultimul act ai filmului.

A peine j'ouvre les yeux (Leyla Bouzid, 2015) - un film cu tineri muzicieni tunisieni în perioada imediat de dinaintea izbucnirii Primăverii Arabe. Melodiile sunt foarte reușite, dar pentru un film care se vrea militant, revoluționar, e extraordinar de banal. Iarăși, foarte bună interpretarea actriței din rolul principal, Baya Medhaffer. 

”Sparrows”

Þrestir / Sparrows (Rúnar Rúnarsson, 2015) - regizorul a câștigat deja premiul pentru regie la TIFF 2016 pentru ”Volcano” (”Eldfjall”), un film care mi-a plăcut destul de mult la acea vreme. ”Sparrows” este o confirmare a talentului lui Rúnarsson, care are o abilitate aparte în a regiza actori tineri și a vorbi despre conflictele inter-generaționale (un tată alcoolic și fiul său adolescent în acest caz). Filmul se împiedică un pic în propriul scenariu în ultimele 15 minute, dar se salvează parțial cu un superb cadru final. 

***

Și, în final, iată cum mi-ar plăcea mie să arate palmaresul festivalului:

Cel mai bun film: TIKKUN
Regie: DE L'OMBRE IL Y A - Nathan Nicholovitch
Interpretare: DAVID D'INGEO (De l'ombre il y a) +/- COSMINA STRATAN (Shelley)
Scenariu: ISLAND CITY
Imagine: CÂINI
Premiul Juriului: evident, aceasta va fi decizia juriului...

Găsiți toate postările mele despre competiția TIFF 2016 aici:

No comments: