Friday, September 2, 2011

Summer Blockbusters 2011: Looking Back (in Anger?)

Bineînțeles, aș putea să scriu despre filme obscure europene sau asiatice în loc să mă leg de marile filme americane, dar mix-ul de multiplex din 2011 s-a dovedit unul divers din toate punctele de vedere, cu câteva reușite surprinzătoare și câteva eșecuri previzibile. Merită să vorbim un pic despre el, dar - atenție! - nu le voi judeca din perspectiva box-office-ului și sper că e evident că nu m-am chinuit să le văd pe toate. Câteva dintre filmele acestea sunt cele mai proaste ale anului, câteva sunt printre cele mai bune, dar cele mai multe sunt în categoria „producții de duzină”.

”Super 8”

The good ones
Super 8”, filmul lui Steven Spielberg J.J. Abrams, domină această categorie. Este o producție care are de toate: efecte speciale reușite, actori talentați, o poveste bună și câteva scene de acțiune care te țin cu răsuflarea tăiată. Unul dintre succesele mai surprinzătoare ale anului a fost ”Rise of the Planet of the Apes”, care punctează în ceea ce privește efectele speciale, substratul politic și actorii digitalizați (chiar dacă ceilalți sunt mai mult de decor). Acestea sunt cele mai bune două filme americane ale verii, dar nu trebuie să uităm de ”Harry Potter 7 partea a doua”, care a încheiat cu succes o serie foarte longevivă, dar nici de filmul care a deschis sezonul de blockbustere, ”Thor”, o stranie combinație de zei, super-eroi și conflicte Shakespeare-iene, regizată de Kenneth Branagh, care se distrează de minune și noi la fel, alături de el.

”Thor”

The ones that made me go ”Meh...”
Aici intră o serie de filme cu super-eroi, care își plasează acțiunea, fiecare, în diferite decenii ale secolului '20, dar, în „esență”, spun aceeași poveste: ”Captain America: The First Avenger”, ”Green Lantern” și ”X-Men: First Class”. Nu văd diferențe foarte mari între aceste filme. Toate par să aibă același checklist-uri asemănătoare și niciunul nu se îndepărtează prea tare de la forma prestabilită. În același timp, fiecare oferă măcar un motiv de vizionare: eternul conflict dintre Xavier și Magneto în ”X-Men” (de dat aceasta în interpretarea foarte talentaților James McAvoy și Michael Fassbender), un nou super-erou al „zgârciților” DC Comics (care până acum s-au mulțumit cu Batman) în ”Green Lantern” și cea mai fantastică poveste a celui de-al doilea război mondial (cu un final anti-climactic!) în ”Captain America”).

”X-Men: First Class”

Acestor filme li se adaugă ”Cars 2”, cea mai slabă animație marca Pixar, dar cu un design extraordinar și posibil foarte distractivă pentru copiii mici și ”Cowboys & Aliens”, un mix mai puțin reușit de cowboy, alieni, indieni, Indiana Jones, James Bond etc.care se remarcă prin distribuiția dominată de Harrison Ford și Daniel Craig, care par să fie născuți pentru a juca roluri (foarte masculine) de văcari pistolari.

”Cars 2”

The really horrible ones
Și, în final, două filme dintre cele mai proaste ale anului, ale căror titluri sunt mai lungi decât lucrurile bune care se pot spune despre ele: ”Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides” și ”Trasformers: Dark of the Moon”. Aceste filme par să nu aibă deloc respect pentru spectatori. Sunt previzibile, prost regizate și, în rest, incoerente. Evident, amândouă sunt în 3D, care este ceva mai bun în cazul celui de-al doilea film, dar nu îmbunătățește cu nimic experiența cinematografică în niciunul dintre cele două cazuri. Alternativa unui film de serie B bine făcut, precum ”Fright Night” sau a unui film european arthouse par de preferat acestor mamuți...

”POTC 4”


No comments: