Friday, January 7, 2011

Four Lions (UK, 2010)

Four Lions
(UK, 2010)


Regia: Chris Morris
Cu: Riz Ahmed, Nigel Lindsay, Kayvan Novak, Preeya Kalidas

Rating: 2.5/5
 
Un favorit al festivalurilor pentru filme idependente (inclusiv Sundance), ”Four Lions” este o comedie britanică despre un grup de musulmani din clasa de mijloc care își doresc să se arunce în aer în numele Jihad-ului și să ducă cu ei și câțiva infideli. Omar este șeful grupării, un tânăr ambițios care are (cel puțin la început) contacte cu grupări serioase din Pakistan, dar și o soție și un copil mic. Barry este un alb convertit, care este chiar mai extremist decât confrații săi arabi. Waj este Ali-G-ul grupei, ușor retardat, care nu știe prea multe despre Islam și nici despre Jihad. Hassan este noul recrut, un would-be rapper care nici el nu știe prea bine în ce s-a băgat. Iar Fessal este ciudatul celulei teroriste, care încearcă să învețe ciorile să fie kamikaze. Știu, sunt cinci „lei”, nu patru, dar unul dintre ei va avea un accident nefericit cu o oaie înainte de „atentat”.


Locul de unde pornește acest ”Four Lions” este cel puțin dubios din punct de vedere moral, dar nu mă deranjează atât de mult, atâta timp cât nu profită de victimele teroriștilor pentru a face glume și nici nu este un strigăt de raliere a tututor teroriștilor. Dacă e să i se impute ceva, ar fi tocmai stereotipizarea musulmanilor, care sunt toți prezentați ca diferite tipologii de fanatici. Sursa principală a umorului este absurditatea condiției teroriștilor, ei ducând vieți normale, chiar privilegiate unii dintre ei, dar dorindu-și, totuși, să devină martiri ai lui Allah. Filmul are momente amuzant, dar fitilul acestui tip de umor (sec, bazat pe dialoguri) arde repede și filmul își epuizează resursele destul de rapid.


”Four Lions” este filmat aproape în stil documentar, cu o cameră digitală, ceea ce nu mă deranjează deloc. Chiar din contră, cred că acest stil se potrivește subiectului abordat. Însă nu aș zice că este un film care excelează din punct de vedere vizual. Este, de asemenea, debutul în lung-metraj al lui Chris(topher) Morris, care până acum a lucrat exclusiv în televiziune (și acest lucru se vede!). Filmul de care mi-a amintit este ”In the Loop”, unde chiar dacă subiectul este diferit, umorul este relativ asemănător (cu mai puține înjurături în ”Four Lions”), iar principalul punct de interes este jocul actorilor și dibacitatea cu care aceștia își rostesc replicile complicate.


Un film care încearcă să reveleze absurdul actelor teroriste, dar și să ofere o explicație (nu chiar o justificare) acestora, dar și să comenteze asupra ineficienței autorităților britanice în „războiul contra terorii” și să arate inutilitatea camerelor de filmat montate în spații publice, ”Four Lions” aleargă după mulți iepuri. Și nu prinde prea mulți. Decât dacă iepurii nu sunt cumva găini... (inside joke)

No comments: