Monday, June 18, 2012

Hitchcock Week: North by Northwest

Săptămâna Hitchcock are loc pe facebook și pe mai multe bloguri de cinefili. Sunt mai mult decât bucuros să particip și eu, cu un post despre unul dintre cele mai bune filme semnate de Maestru.

North by Northwest


Motto: And one man in his time plays many parts (As You Like It)

”North by Northwest” este un film pe care îl apreciezi din ce în ce mai mult după vizionări repetate. La o primă vizionare, poate părea „doar” un film de acțiune bine făcut, un caper standard construit în jurul a câtorva puncte culminante eminamente hitchcock-iene (asasinatul NATO, întâlnirea din lanul de porumb, confruntarea finală de pe muntele Rushmore). Ulterior, pe măsură ce mai completezi filmografia lui Hitchcock și revezi cu plăcere NxNW, începi să înțelegi cum funcționează regia lui Hitch, pentru ca în final filmul să îți apară complet altul: o deconstrucție genială a genului din care face parte, accesibil și enjoyable pentru un public lar, dar inovator, abstract și chiar subversiv pentru cei care au devenit complicii marelui autor. 


Pentru Hitchcock, filmul este apogeul unui scenariu îndrăgit: un om nevinovat este acuzat de o crimă pe care nu a comis-o; aflat mai mult sau mai puțin în posesia unor informații/obiecte de valoare, el ajunge să fie vânat atât de oamenii legii cât și de adevărații făptași; a, da, și de obicei, omul nostru se va găsi legat - uneori la propriu - de o frumoasă tânără duplicitară. De data aceasta, povestea este îmbogățită cu câteva teme neașteptate. Pentru mine, cea mai fascinantă este următoarea interpretare. Pe parcursul filmului, Roger O. Thornhill (Cary Grant) ajunge să joace mai multe roluri: inițial, este un om de afaceri rutinat, care ar avea nevoie de un pic de aventură în viața lui; întâmplări asupra cărora nu are niciun fel de control îl vor pune în situația de a fi un criminal cu sânge rece care trebuie să scape de justiție, apoi un spion care trebuie să deturneze un complot internațional, dar și un amant exemplar sau - în cea mai hilară scenă a filmului - un participant la o licitație care a băut un pic prea mult. Interesant este că alegerile sunt Thornhill sunt doar semi-conștiente. După ce acesta acceptă să joace rolul agentului secret inventat George Kaplan, acesta devine George Kaplan, un personaj aproape cu totul diferit de ce a jucat până în acel moment.


Avem astfel o perspectivă unică asupra modului în care Hitchcock își definește arta. După el, avem nevoie de cinema pentru a ne oferi un pic de aventură în viață. Banalul Thornhill din primele imagini ale filmului este un vessel potrivit pentru a fi umplut cu toate fanteziile realizatorului și ale spectatorilor. Iar pe structura clasică, Hitchcock își permite cât mai multe variațiuni și farse cinematografice, în stilul caracteristic: MacGuffin-uri peste MacGuffin-uri (George Kaplan este cel mai original dintre acestea create vreodată), scene clasice executate în moduri surprinzătoare (cel mai palpitant moment se petrece în miezul zilei și este fără muzică pe fundal, scena de amor turnată într-un spațiu îngust restricționează mișcările camerei și obligă interpreții să simuleze rotirile de 360 de grade à la ”Vertigo”) ș.a.m.d. ”North by Northwest” este unul dintre cele mai calculate filme făcute de Hitchcock, dar marele succes al său se datorează faptului că pare un film spontan, plin de răsturnări de situație neașteptate și schimbări de ritm suprinzătoare, care încă este disecat și la peste 50 de ani de la premieră. 


North by Northwest (1959)
Scenariul: Ernest Lehman
Cu: Cary Grant, James Mason, Eva Marie Saint, Martin Landau, Leo G. Carroll
Rating: 4.5/5

7 comments:

Anonymous said...

foarte frumos scris! cu ocazia asta, se cunosc si cinefilii intre ei :). nu stiam de blogul tau asa ca o sa mai cutreier putintel prin el. de obicei cei care l-au "cunoscut" pe Hitchcock le vine greu sa aleaga un film preferat. te felicit ca tu l-ai gasit pe al tau si pentru cronica

Victor said...

Thanks! :)
Nu stiu daca NxNW e Hitchcock-ul meu preferat, dar cu siguranta e cel pe care l-am vazut de cele mai multe ori.

Unknown said...

Foarte frumos scris! Ma bucur de cunostinta! :)

maria said...

North by Northwest chiar este un film pe care poti sa-l vezi de nenumarate ori si tot nu te plictisesti. totusi cred ca filmul pe care l-am vazut de cele mai multe ori este Rear Window.
p.s. imi place blogul tau, ma bucur ca am dat de el

Victor said...

Multumesc pentru aprecieri si incantat de cunostinta! :)
Imi pare bine ca v-a placut ce am scris, mai ales fiindca va cunosc blogurile.

Unknown said...

Victor, te adaug in blogroll imediat. Chiar imi face o deosebita placere sa cunosc cinefili!

Corina said...

Iai! Eu niciodata nu am putut intra in North by Northwest. Nu m-a atras atata de tare. E drept ca l-am vazut doar o data. Mi-a facut placere sa citesc ce-ai scris despre el si cu ocazia asta cred ca-i mai dau o sansa. Ca tot e saptamana Hitchcock :)