Monday, September 10, 2012

Meanwhile (SUA, 2011)

Meanwhile
(SUA, 2011)


Regia: Hal Hartley
Cu: D.J. Mendel, Danielle Meyer, Penelope Lagos, Kanstance Frakes

Rating: 3.5/5

Hal Hartley era unul dintre cei mai originali realizatori din sfera cinematografului american independent în anii '80 și '90, semnând filme unice precum The Unbelievable Truth, Trust sau Henry Fool și inspirând, probabil, următoarea generație de cineaști new-york-ezi. Din păcate, Hartley s-a concentrat pe scurt-metraje după 2006, anul în care a apărut continuarea lui Henry Fool, Fay Grim, un film neinspirat (din punctul meu de vedere), care nu se remarcă decât prin folosirea exclusivă a așa-numitelor dutch-angles. ”Meanwhile” reprezintă o parțială revenire în formă pentru Hartley, chiar dacă filmul este mai degrabă un mediu-metraj (durata este de sub 1 oră). 


În prim-plan avem un personaj tipic Harley-an, chiar dacă decorul prin care acesta se plimbă este mai degrabă atipic („jungla” Manhattan-ului). Joe Fulton este un toboșar jazz, scriitor și filmmaker amator, cu ambiții de antreprenor, dar și un fel de bun-la-toate (ni se spune că poate repara orice și chiar ne convingem de acest lucru). Din păcate, succesul - singurul lucru pe care și-l dorește - îl eludează. Cele 24 de ore din viața sa pe care le vedem par să fie tipice pentru Joe, încercările sale de a-și îndeplini scopul fiind „sabotate” de hazard, dar el nu își pierde optimismul și nu rezistă ocaziei de a ajuta pe cineva.


”Meanwhile” este un film minor în opera lui Harley și probabil trădează problemele de finanțare pe care acesta le are. De asemenea, filmul este plin de in-jokes și referințe încrucișate pe care cei nefamiliarizați nu opera și viața lui Hartley nu l-ar înțelege (chiar dacă acestea nu ne împiedică să urmărim acțiunea). Dar ”Meanwhile” ne arată de ce este în stare acest realizator american care a refuzat convențiile Hollywood-ului, precum și clișeele cinematografului independent. Filmele sale sunt quirky, minimaliste, populate de inadaptați sociali care vorbesc în lungi tirade fără să ascundă nimic despre ei înșiși și au un ton de optimism reținut, dulce-amărui. Toate acestea le regăsim în ”Meanwhile” și sperăm să avem ocazia să vedem în curând un film care să-l reconfirme cu adevărat pe Hal Hartley.


No comments: