Sunday, April 3, 2011

Mammuth (Franța, 2010)

Mammuth
(Franța, 2010)


Regia: Benoît Delépine, Gustave de Kervern
Cu: Gérard Depardieu, Yolande Moreau, Isabelle Adjani, Miss Ming, Benoît Poelvoorde

Rating: 3.5/5

Cuplul de regizor Benoît Delépine & Gustave de Kervern și-au început cariera în lungmetraj cu două filme suprarealiste - „Aaltra” și „Avida”, cu care s-au remarcat inclusiv la TIFF - dar au devenit mai cunoscuți în întreaga lume datorită penultimului lor film, „Louise-Michel”, care a primit la Sundance Premiul Special al Juriului la categoria ”World Cinema - Dramatic” (cu mențiunea „pentru originalitate”) și pe care eu nu l-am găsit deloc stimulant. Ultimul lor efort, însă, pare să-i fi reîntors pe „calea cea bună”: „Mammuth” este povestea unui pensionar - interpretat de un oversized Gérard Depardieu - care trebuie să recupereze câteva hârtii importante de la unii dintre foștii săi angajatori, pentru a-și pune în ordine cartea de muncă. În călătoria sa, se întâlnește și reîntâlnește cu tot felul de personaje, care mai de care mai ciudate, printre care și o fantomă a tinereții sale - Isabelle Adjani, cea mai creepy apariție afilmului.


Sunt lucruri la „Mammuth” care nu mi-au plăcut. A doua parte a filmului pare să a se complace într-o atmosferă de uitare de sine, precum și personajul său principal, în timp ce ciudățeniile și nebunia marca Delépine-de Kervern se tot adună, aproape nebăgate în seamă de nimeni. Aparatul de filmat devine mai visător și insistă mai mult asupra unor detalii puțin importante. Iar din ce în ce mai desele apariții ale lui Adjani sunt contraproductive (indiferent cât de spectaculoase pot fi). Pe de altă parte, povestea din mijlocul acestui film este, cred, chiar emoțională și antrenantă, supraviețuind printre multiplele digresiuni nu în ultimul rând datorită lui Depardieu, care pare neînfricat: deși are o vârstă și un renume internațional, nu ezită să se îmbrace ca un vagabond și să își lase o pleată à la Mickey Rourke în ”The Wrestler” pentru a întruchipa un proaspăt pensionar traumatizat în adolescență, fără bacalaureat, pasionat de motocicleta sa Mammuth, într-un film de - s-ar zice - puțină importanță.


Tot restul filmului este superfluu. Delépine și de Kervernle permit celor câțiva actori și comici mai mult sau mai puțin celebri care apar în film să-și facă numărul, printre care Yolande Moreau, Benoît Poelvoorde, Albert Delpy și ciudata „Miss Ming”. Ar fi fost un film mai bun dacă cei doi regizori ar fi lăsat la o parte excentricitățile și mesajul politic ușor confuz, dar încă sunt convins că „Mammuth” este, la bază, un film sincer și personal, care nu vrea să povestească mai mult decât viața acestui pensionar uitat de vremuri.

No comments: