Saturday, April 16, 2011

Source Code (SUA/Canada/Franța, 2011)

Source Code
(SUA/Canada/Franța, 2011)


Regia: Duncan Jones
Cu: Jake Gyllenhaal, Vera Famiga, Michelle Monaghan, Jeffrey Wright

Rating: 4/5

Un science-fiction cu adevărat bun este foarte rar în zilele noastre, în care ecranele sunt populate de scenarii apocaliptice, roboți uriași care se bat între ei și invadatori extratereștri urâți și slăninoși. Filmele lui Duncan Jones sunt o excepție de la regulă. Acum doi ani, lung-metrajul său de debut, ”Moon”, a luat lumea prin surprindere. Un film „retro” din mai multe puncte de vedere, ”Moon” nu încerca să impresioneze cu efecte speciale extraordinare (pentru care oricum nu s-ar fi găsit bani), în schimb folosea un decor à la ”2001” și un singur actor pe ecran (Sam Rockwell, în rol multiplu, e drept) pentru a crea o poveste provocatoare care se situază undeva între ”Silent Running”, ”Logan's Run” și ”The Island”, numai că mai modestă și mai inteligentă decât ambele.


Cu ”Source Code”, Duncan Jones recidivează. Jake Gyllenhaal joacă rolul unui soldat ușor amnezic, care este trimis în mod repetat să retrăiască ultimele 8 minute din viața unui profesor care a murit într-un atentat cu bombă într-un tren care merge înspre Chicago. Misiunea soldatului este să descopere identitatea celui care a plantat bomba în tren, pentru ca preveni un viitor atac mult mai distrugător. Și cam atâtea se pot spune ca să nu stricăm surprizele filmului. Recunosc, din trailere filmul îmi părea un pas în jos, un SF mult mai puțin ambițios decât este de fapt. Într-un fel, însă, faptul că ”Source Code” se joacă cu clișee și este, din anumite puncte de vedere, un film convențional, este un atu. Filmul arată ca un SF de serie B, dar este un SF de serie B bine făcut, care nu ezită să folosească twist-uri care întorc datele problemei cu 180 de grade. Dincolo de acest SF de serie B există și un mystery tot de serie B, fiindcă încă din primele imagini ni se oferă indicii care ne-ar ajuta la identificarea atentatorului și, mai mult, există și misterul personajului lui Gyllenhaal, despre care nici noi și nici el nu știe prea multe la început. Combinația aceasta de SF/mystery este caracteristica unor filme foarte bune, de obicei adaptate după Philip K. Dick, de la ”Blade Runner” la ”Minority Report”. ”Source Code” este fratele lor mai mic și mai sărac (buget redus), dar nu mai puțin inteligent și ghiduș.


Interesant este și casting-ul și deciziile pe care le iau actorii. Gyllenhaal este cel mai puțin remercabil, jucând un rol destul de clasic de action hero, ceea ce nu este un lucru rău, acest rol fiindu-i atribuit în scenariu. Jeffrey Wright se distrează și el jucând un rol la marginea stereotipului, omul de știință care a inventat o tehnologie revoluționară, despre care știi că s-ar putea să nu fie foarte cinstit fiindcă folosește o cârjă pentru a se deplasa. În schimb, Vera Farmiga (principalul contact al soldatului blocat în capsula din care este tot trimis înapoi în timp), Michelle Monaghan și ceilalți actori care interpretează pasagerii trenului destinat să fie aruncat în aer până când Gyllenhaal rezolvă misterul joacă personaje foarte umane, pe care ajungem să le privim cu simpatie și cu înțelegere. Este de neașteptat ca un astfel de film să investească atât de mult în personajele sale, chiar dacă unele dintre ele mai nesemnificative și nu au mai mult de câteva replici.


”Source Code” folosește puținele efecte speciale pe care și le permite pentru câteva secvențe care nu excelează din acest punct de vedere, dar sunt esențiale în economia plot-ului (exploziile repetate), dar și pentru câteva cadre mai complexe, înspre final. Și că vorbim de final, fără să dau în vileag prea multe, ”Source Code” pare să aibă o problemă în a găsi momentul potrivit în care să se termine. Ultimele 3 minute îngrămădesc parcă trei finaluri diferite. Acestea fiind spuse, părerea mea este că momentul în care se termină este exact momentul în care trebuia să se termine, filmul neavând sens altfel, Duncan Jones reușind foarte economic să închidă câteva plot holes. ”Source Code” este un must-see al sezonului și - ceea ce sper să spun despre cât mai multe filme în viitor - este mai bun ca ”Inception”.

No comments: