Tuesday, June 14, 2011

X-Men: First Class (SUA, 2011)

X-Men: First Class
(SUA, 2011)


Regia: Matthew Vaughn
Cu: Michael Fassbender, James McAvoy, Jennifer Lawrence, Kevin Bacon

Rating: 2.5/5

”X-Men” este, cu siguranță, cea mai mare franciză cinematografică bazată pe benzi desenate cu super-eroi (în curând va fi detronată odată ce ”The Avengers” va lega firele a mai multor super-eroi: Iron Man, Hulk, Thor, Captain America etc.) Cu ”First Class”, a ajuns la cel de-al cincilea film, după trilogia inițială și oribilul ”Origins: Wolverine” și se concentrează asupra prieteniei din tinerețe dintre Xavier și Magneto, jucați de data aceasta de James McAvoy și Michael Fassbender. Ca și acesta din urmă, ”First Class” ignoră multe informații din primele trei filme și creează propria cronologie, dar, în același timp, se bazează pe alte evenimente din celelalte filme pentru a evita un scenariu cu prea multă expozițiune (deși aceasta este din plin), precum și pentru a face câteva glume. Cel mai important omagiu adus începuturilor succesului cinematografic al francizei este reluarea scenei care deschidea primul „X-Men”, o introducere (atunci) genială.


Problemele cu ”First Class” încep când încearcă să explice prea mult, să povestească prea în amănunt viața lui Magneto, încercând să jongleze și cu celelalte duzini de mutanți care trebuie și ei să apară pe ecran. O parte din frumusețea primul film era că nu explica tot ordeal-ul lui Magneto în lagăr, apoi sub persecuția autorităților și natura complexă a relației sale cu ceilalți mutanți. În schimb, jocul subtil al lui Ian McKellen și scenele excelente alături de Patrick Stewart ofereau minimul de informații necesare, sugerau ceea ce trebuie și lăsau destul loc pentru imaginație. Filmul lui Matthew Vaughn (cel mai recent, autor al lui ”Kick-Ass”) îți dă totul mură-n gură. Chiar prea mult... Să te saturi...


Recunosc că sunt fan (în sensul cel mai puțin obsesiv) al seriei ”X-Men”. Primul film este, probabil, cel mai bun dintre recentele producții după creațiile Marvel. De aceea, pe de o parte, m-am simțit bine la film și mi-a plăcut, în special datorită faptului că personajele - cel puțin Magneto și Xavier - sunt foarte bine conturate. Pe de altă parte, sunt dezamăgit de lipsa de concentrare a realizatorilor și de încercarea stângace de a trasa o istorie paralelă când acest lucru nu era necesar în urma primelor filme. Compromisul este să mă bucur de prestațiile actoricești, care includ un foarte campy Kevin Bacon, un sigur pe sine James McAvoy și un extraordinar Michael Fassbender, care, după ce l-am văzut în ”Hunger”, ”Fish Tank”, ”Inglorious Basterds” și acum în ”X-Men: First Class” se dovedește un adevărat cameleon. Și mai remarcabil este că cei doi protagoniști fac din Magneto și Xavier propriile roluri, aproape în competiție cu McKellen și Stewart.


2 comments:

Adina Chițu said...

nici macar nu e abordata in detaliu viata lui Magneto, faza cu lagarul e doar o explicatie-fas menita sa ii scuze psiho-patologic...furia si dorinta de vindicatiune si mai e si o fenta comerciala cu iz de controversa care face apel la reperul asta deja redundant: lagarul nazist, filmic vorbind, ca doamne fereste nu etichetez ca fiind redundant nefericitul putregai al istoriei :D

Victor said...

Ideea ca Magneto a copilarit in lagar functiona foarte bine in primul film, tocmai fiindca nu aparea decat in scena de inceput (plus intr-un scurt plan-detaliu cu antebratul lui McKellen mai tarziu), dar era parte integranta a povestii (si, intr-un fel, chiar morala acesteia). In "First Class" e deja numai un pretext ca sa-l vedem pe Fassbender cum vaneaza nazisti in toata lumea.