Saturday, May 7, 2011

Festival international des Très Courts


O distracție (aproape) anuală pentru mine este Festivalul Internațional de Filme de Foarte-Scurt-Metraj, care constă într-un maraton de filme de maxim 3 minute. Anul acesta, festivalul are loc zilele acestea simultan în 14 țări și peste 70 de orașe. După Franța, România este țara cel mai bine reprezentată, mai ales Ardealul și celelalte regiuni vestice, așa că festivalul este din ce în ce mai accesibil publicului în fiecare an.

Unul dintre motivele pentru care mă duc la acest festival este oportunitatea de a vedea filme experimentale într-un format care se pretează experimentului. Însă, chiar dacă filmul nu este experimental, realizatorii par să se întreacă în a stabili care este cel mai eficient în a spune o poveste cu substrat cel mai eficient într-un interval atât de scurt. Iar, ocazional, unele dintre aceste filme sunt remarcat la scară mai mare. ”Oktapodi” (din Franța), pe care l-am văzut la Très Courts în 2008, a ajuns să fie nominalizat la Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj animat.


Sincer, nu mă interesează decât selecția internațională a festivalului. Astfel, din cele 46 de scurt-metraje selectate la nivel mondial, anul acest highlights-urile includ:

De grot blo - subintitulat un remake norvegian al „Le grand bleu”, filmul este, în esență, o singură poantă spusă extraordinar de bine. 

C'este pas une vie! - filmat cu telefonul mobil, este de asemenea o singură poantă, într-o singură dublă...

Free Fall - superbă imaginea subacvatică.


Radiohead - Codex - The King of Limbs from lima on Vimeo.

Feeder - unul dintre cele mai experimentale filme de anul acesta, filmat din spatele dinților personajului principal, cu un rinoscop (probabil...)

Advance - montajul amintește de o secvență celebră din ”Sherlock jr.”, de Buster Keaton

Rubika și Pixels - două animații destul de asemănătoare, în fiecare dintre ele o metropolă este asaltată de un joc.


PIXELS by Patrick Jean from ONE MORE PRODUCTION on Vimeo.Competition in the Workplace - comedie editată foarte rapid, despre doi colegi de lucru care se întrec în... bărbi.

Rame dames - preferatul meu, o animație foarte reușită, cu un seducător fundal jazz.


Rame Dames de cohlporteur

Slightly Fishy - efecte speciale folosite foarte inteligent. Un film de James Cunningham, care a mai regizat și ”Poppy”, un scurtmetraj premiat în diferite părți.


Advanced 3D Productions - Slightly Fishy from Media Design School on Vimeo.


Hand of God - hohote de râs pentru o poveste despre cum Dumnezeu este, câteodată, microbist...

Audiotour - unul dintre cele mai bune scenarii ale acestei ediții.


Audiotour from Hard//Hoofd on Vimeo.


Undocumented worker: the audition - un mexican de împrumut se oferă să ajute o actriță aspirantă să își repete replicile. Daniel Day-Lewis ar fi invidios.P.S.: Mulțumiri speciale lui Azu (*wink*) pentru video-uri. Și încă câteva dintre preferatele ei:


Hamburgz from Jordan Schmelzer on Vimeo.

Los gritones from Roberto Pérez Toledo on Vimeo.

4 comments:

Azu said...

Free Fall cu un background muzical mult mai potrivit:
http://vimeo.com/20227929

Victor said...

Thanks! Ii dau embed... :D

Victor said...

Thanks again! Am mai gasit chestii pe vimeo si acum e cel mai interactiv post ever :D

Azu said...

cool! :)