Friday, May 20, 2011

Chico & Rita (Spania/UK, 2010)

Chico & Rita
(Spania/UK, 2010)


Regia: Tono Errando, Javier Mariscal, Fernando Truebo
Voci: Mario Guerra, Limara Meneses, Eman Xor Oña

Rating: 4/5

Una dintre cele mai bune animații ale anului 2010 a trecut relativ neobservată. Povestea este plasată în Cuba anilor '40-'50, înainte de Revoluție și în plin boom al jazz-ului pe ritmuri latino. Chico și Rita sunt un cuplu cu probleme... El este pianist, ea cântăreață, dar împreună devin star-uri ale muzicii, chiar dacă relația lor cunoaște multe suișuri și coborâșuri. Vieților lor se întretaie cu ale unor nume celebre, precum Charlie Parker sau Chano Pozo, și nu numai în Havana, ci și în New York sau Paris. 


Deși nu este bazat pe o poveste adevărată, ”Chico & Rita” reconstruiește spiritul unei epoci apuse și atestă aceeași nostalgie și încercare de a redescoperi perioada respectivă precum fenomenul Buena Vista Social Club. Probabil că unul dintre motivele pentru care filmul nu a avut succesul pe care îl merita este inaccesibilitatea aparentă a decorului, deși povestea este una destul de clasică, în stil de melodramă Hollywood-iană.


Deși este o animație tradițională, ”Chico & Rita” este adresat unui public matur. Pe lângă plasarea acțiunii într-o lume mai puțin accesibilă publicului modern, în filmul lui Errando, Mariscal și Truebo, nuditatea este la ea acasă. Este ușor regretabil, în consecință, că unele dintre personaje sunt foarte schematice, iar motivațiile lor sunt subțiri. Animație impresionează prin reconstrucția a două peisaje urbane destul de dificile: Havana pre-Castro și New York-ul, precum și în secvențele asistate de calculator, în care sunt simulate mișcări complicate de aparat (cea mai reprezentativă este secvența în care Rita se ridică de pe pat și se deplasează înspre Chico, așezat la pian, după prima lor noapte împreună). Din păcate, mimica personajelor nu este redată chiar la fel de bine, astfel încât cele mai multe scene de dialog sunt o pauză în ritmul și inventivitatea vizuală a filmului. Mai trebuie amintită secvența visului lui Chico în drum spre New York, vie și colorată, care citează din ”Casablanca” și anticipează evenimentele ce vor urma.


Alături de ”Iluzionistul” lui Sylvain Chomet, ”Chico & Rita” este cea mai recentă confirmare relevanței animației „tradiționale” în epoca dominată de cele 3D.

No comments: