Wednesday, May 11, 2011

RO 2011 - Partea a 5-a: UrsulRO

Ursul
(România, 2011)


Regia și Scenariul: Dan Chișu
Cu: Magda Catone, Claudiu Bleonț, Gabriel Spahiu

Rating: 1.5/5

În ciuda notei foarte mici de mai sus, „Ursul” reprezintă o îmbunătățire față de primul film al lui Dan Chișu de anul trecut, ”WebSiteStory”. Se vrea și o revitalizare a comediei românești, dar e departe de acest scop. Acțiunea filomului se petrece imediat după Revoluție, când o trupă de circari nu și-au mai primit salariile de câteva luni. Noul director al circului găsește o soluție: vinderea ursului bătrân unui neamț. Ceea ce urmează este o lungă cursă de urmărire, în care artiștii de circ se țin după director și partenerul său corupt, care au furat ursul și au plecat cu ei în zone mai rurale/împădurite. 


„Ursul” începe destul de bine, cu portretul unei realități triste și premisa unei povești amuzante care face „haz de necaz”. Însă, după nici 30 de minute, își pierde resursele. Scenariulse pierde în digresiuni, iar când trupa de artiști se desparte pentru a acoperi toate drumurile forestiere, filmul se împrăștie și el. Adevărul este că Dan Chișu nu știe să regizeze. Clișeele sunt din abundență, actorii sunt lăsați în voie, iar nici măcar imaginea semnată de Vivi Drăgan Vasile nu poate salva onoarea lezată a ecranului cinematografic.

Singurul lucru îmbucurător este că „WebSiteStory” și „Ursul” (două filme de altfel diferite) au totuși ceva în comun: Dan Chișu pare fascinat de lumea spectacolului, în special de „periferia” acesteia: stand-up comedians în primul film, artiștii de circ în a doua. Dar un banc bun și o scamatorie nu ajung pentru a face film.

No comments: