Sunday, October 24, 2010

Anim'est 2010, ediția de Cluj - Ziua a 2-a

L'illusionniste
(UK/Franța, 2010)


Regia: Sylvain Chomet
Voci: Jean-Claude Donda, Edith Rankin

Rating: 4/5

După un scenariu de Jacques Tati (pe care acesta nu l-a transpus pe ecran), realizatorul ”Tripletelor din Belleville” realizează un film emoționant despre un iluzionist fără succes, care are numele adevărat și înfățișarea marelui comic francez - Tatischeff. După un scurt angajament într-o insulă la nordul Scoției, o fată pe care ”magia” lui Tatisheff o lasă cu gura căscată se ia după el până la Glasgow, unde aceștia vor locui câteva luni, până când iluzionistul va abandona lumea spectacolului.

Filmul seamănă mai mult cu ”Tripletele din Belleville” decât cu filmele lui Tati. Nu are exuberanța unor scene din animația precedentă a lui Chomet, dar nici satira sau gagurile absurde ale unui ”Mon Oncle”, de exemplu. Tematica este mult mai intimă și se pare că aceasta a fost intenția originală a lui Tati, dar și motivul pentru care el nu a făcut „Iluzionistul”. În plus, filmul este încărcat cu un aer de nostalgie pentru epoca spectacolelor de cabaret, a teatrelor de varietăți și este plasat într-un trecut indecis, la apusul acestei epoci. În felul acesta, ”L'illusionniste” este pentru opera lui Tati ceea ce ”Limelight” este pentru Chaplin.

Totuși, această versiune animată a lui Tati are farmecul ei: Glasgow-ul animat este superb, arhitectura și geometria orașului fiind parte componentă a poveștii. Spectacolul străzii, cu lumini și culori vii este în aceeași măsură o parte a poveștii pe cât este povestea iluzionistului și a „fiicei” sale adoptive.

No comments: