Tuesday, December 7, 2010

Ikarie XB 1 (Cehoslovacia, 1963)

Ikarie XB 1
(Cehoslovacia, 1963)


Regia: Jindrich Polák
Cu: Zdenek Stepánek, Frantisek Smolík, Otto Lackovic

Rating: 3.5/5

Într-un viitor îndepărtat, 40 de oameni se îmbarcă pe naveta spațială Ikarie XB 1, cu destinația Alpha Centauri, unde speră să găsească o planetă pe care există viață. Călătoria este însă presărată cu evenimente stranii. O întâlnire cu o navetă din secolul XX eșuată în afara sistemului solar evocă două dintre flagelele acestei epoci: gazul letal și armele nucleare. În apropierea destinației, naveta și echipajul intră în sfera de influentă a unei Stele Întunecate, iar odată scăpați de aceasta, unul dintre membrii echipajului înnebunește și pune în pericol viața tuturor colegilor săi.


Într-o vreme în care SF-ul american era relegat seriei B, iar filmele ieftine din această categorie erau foarte rar mai subversive decât simpla exploatare a unei spaime ale epocii (de exemplu, criza rachetelor cubaneze), cehii răspund cu această alegorie politică acidă deghizată în aventură spațială, de o inventivitate vizuală impresionantă (filmat în Cinemascope, într-un alb-negru care profită de contrastele puternice ale luminilor din interiorul navei și întunericul spațiului, plus câteva filmări din mână care accentuază tensiunea și delirul unor scene). Nu este un film perfect. Calitatea efectelor speciale lasă de dorit, viziunea asupra viitorului este simplistă (sau cel puțin indecisă), dar regretul cel mai mare pe care îl am este că nu este corect din punct de vedere științific și, în consecință, greu de luat în serios în anumite momente (orice imagini în care naveta spațială se mișcă ca legată de sfori prin spațiu, robotul defectuos etc.)


”Ikarie XB 1” explorează alienarea, agresiunea omului împotriva omului, este un studiu al comunităților aflate în izolare și o condamnare a practicilor politice ale vremii, a totalitarismului și a genocidului. Este ca o combinație dintre ”Solaris”, ”Silent Running” sau ”Alien”, cu mențiunea că le precede pe toate acestea. Până și ”2001” pare să se fi inspirat din anumite scene, ceea ce nu poate decât să crească fascinația pe care acest film o provoacă.

No comments: