Saturday, December 11, 2010

Burden of Dreams (SUA, 1982)

Burden of Dreams
(SUA, 1982)


Regia: Les Blank
Cu: Werner Herzog, Klaus Kinski, Claudia Cardinale

Rating: 4.5/5

”Burden of Dreams” este un documentar despre aventurile lui Werner Herzog și ale echipei sale în timpul filmărilor la ”Fitzcarraldo”, povestea unui idealist, amator de operă, care se decide să ia în piept natura, Amazonul și scepticismul altora pentru a-și îndeplini visul (și anume, să construiască un teatru de operă în inima junglei Peruviene). Producția filmului a fost plină de ghinioane și tragedii și a durat patru ani. Fără îndoială, filmul ”Fitzcarraldo” este mai interesant decât personajul real după care a fost inspirat, dar povestea realizării filmului este - din păcate? - cea mai interesantă.


Documentarul lui Les Blank revelează detalii inedite despre producție: Jason Robards (și nu Klaus Kinski) a fost distribuit în rolul principal inițial, cu Mick Jagger ca sidekick (acest rol nu a fost redistribuit, pentru că Herzog nu a putut concepe să-l înlocuiască pe Jagger)... conflictele generate de prezența constantă a diferite triburi de indieni... tabăra din junglă în care echipa și actorii au locuit câteva luni bune... Și, nu în ultimul rând, comentariile lui Herzog însuși, care, pe un ton senin, monoton chiar, atestă că lumea în care trăim este dominată de haos și crimă, pe care el le găsește la locul lor în jungla în care filmează. 


”Burden of Dreams” nu insistă asupra conflictelor dintre Kinski și Herzog. Retrospectiv, acesta este un lucru bun, pentru că acum avem ”Mein liebster Fiend”, documentarul lui Herzog despre Kinski, care explică lucrurile așa cum ar trebui. În schimb, Les Blank se ocupă îndelung de indienii care au fost distribuiți în film și care au participat ca muncitori la diferite secvențe, inclusiv celebra transportare a unei ambarcațiuni întregi peste un munte. Acest aspect seduce, nu numai prin modul în care este arătată cultura unică a băștinașilor, dar mai ales prin modul în care aceștia se comportă și colaborează cu „occidentalii” totali diferiți. Și mai remarcabil este că documentarul reușește să fie mai pesimist decât filmul însuși. Fitzcarraldo învinge toate obstacolele naturii, dar tot este înfrânt până la urmă (fiind sabotat de indieni), dar în final își îndeplinește, măcar parțial, visul, organizând un spectacol de operă pe vapor. Herzog învinge toate obstacolele naturii, clash-ul civilizațiilor și problemele financiare și își termină filmul (care urmează să devină un mare succes), îndeplinindu-și propriul vis. Și totuși, „victoria” lui pare mult prea neînsemnată...

Comparabil poate doar cu ”Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse” (documentarul despre ”Apocalypse Now”, pe care nu l-am văzut), ”Burden of Dreams” este o cronică a unei dintre cele mai dificile producții cinematografice a tuturor timpurilor, care a generat mituri și schimbat traiectoriile multor cariere.

No comments: