Monday, February 7, 2011

Blue Valentine (SUA, 2010)

Blue Valentine
(SUA, 2010)


Regia: Derek Cianfrance
Cu: Ryan Gosling, Michelle Williams

Rating: 3.5/5

Filmul prezintă alternativ prezentul, în care căsătoria lui Dean cu Cindy - amândoi pe la 30 de ani - este pe cale să se sfârșească și trecutul, în care aceștia erau tineri, îndrăgostiți și de-abia s-au cunoscut. Reușita principală a lui ”Blue Valentine” este că reușește să încarce atât trecutul, care acoperă câteva luni de zile bune, cât și prezentul, din care surprinde doar aproximativ 24 de ore, cu o cantitate egală de tensiune emoțională, de pathos și de confruntări intra- și extrafamiliale. 


Nu recomand ”Blue Valentine” neapărat ca un film, deși nu se poate spune că nu este bine făcut. Mai mult, este frumos filmat (poate un pic cam glamour-izant...), soundtrack-ul este plăcut și bine folosit pentru a puncta anumite scene, iar artificiul narativ funcționează foarte bine (spre deosebire de multe alte filme în care eșuază), chiar dacă povestea începe să treneze înspre sfârșit. Dar motivele principale pentru care oricine ar trebui să vadă filmul sunt cele două interpetări din rolurile principale: Ryan Gosling și Michelle Williams. Cei doi nu numai că reușesc să intre credibil în piele a câte două personaje diferite (pentru că diferența de vârstă de simte nu doar datorită machiajului), ci reușesc să creeze legătura între tinerii pe care îi interpretează mai joviali, mai nonșalanți și mult mai adulții cu problemele lor - nesatisfacția mariajului, alcoolismul, educația fetei, câinele care a dispărut (un semn de rău augur) etc. 


Alături de Gosling și Williams, regizorul Derek Cianfrance (a cărui nume nu îmi spune nimic) reușește, prin dialoguri improvizate și prin distribuirea în roluri secundare a unor amatori, să creeze un film realist care scoate capul dintre indie-urile de duzină, mumlbecore-ul new-york-ez și dramele sexuale pretențioase. ”Blue Valentine” este un film onest despre antipozii unei relații care reușește să surprinda plăcut.

1 comment:

Adina Chițu said...

pe cat de simplu pe atat de fascinant, asta da felie de viata spusa bine, nu cum se face pe la noi, taiata cu un satar badaranesc dar etaland pretentii de tais shogunic :P