Saturday, February 26, 2011

Inside Job (SUA, 2010)

Inside Job
(SUA, 2010)


Regia: Charles Ferguson
Narator: Matt Damon

Rating: 3.5/5

”Inside Job” este documentarul care va câștiga Oscar-ul mâine noapte (dacă nu cumva ”Exit Through the Gift Shop” va produce surpriza serii). Subiectul său este criza economică globală și factorii care au contribuit, timp de un sfert de secol, la crearea climatului economic propice pentru apariția și expansiunea rapidă a acesteia. Narat de Matt Damon, filmul se opune deregularizării sistemului financiar și prezintă multe interviuri cu analiști, specialiști, responsabili și vinovați pentru ceea ce s-a întâmplat. 


Filmul începe „frumos”, cu un prolog despre situația Islandei, o țară zice-se prosperă acum 10 ani, care a decăzut în urma unor decizii politice neinspirate, care au culminat cu falimentul a trei bănci privatizate. De la acest exemplu foarte elocvent, filmul trece, odată cu începutul genericului, la starea Statelor Unite, unde mecanismele crizei sunt prezentate mult mai în amănunt și sunt cele care au cauzat criza la nivel global. Pe parcursul său, filmul rămâne eficient, poate datorită prezentării ușor aride a faptelor, în stil powerpoint. Cele mai multe interviuri sunt bine realizate, iar cei intervievați sunt strânși cu ușa într-un mod respectuos, dar care nu îi face deloc să pară mai puțin ridicoli. Singurul dezavantaj este numărul mare de persoane care au refuzat să fie intervievați, deși unii dintre ei au „ocazia” să vorbească grație înregistrărilor cu depozițiile lor în fața Congresului American.


Deși impresia generală pe care o lasă este de opoziție a politicilor de după 2001, până în 2008 (adică anii George W. Bush), filmul este, de fapt, surprinzător de imparțial, arătând care este vina fiecărui președinte de la Reagan încoace și criticând aspru, în final, lipsa de hotărâre a lui Obama în a lua măsurile necesare. Informațiile pe care le primim pe parcursul celor peste 100 de minute, uneori cu ajutorul unor grafice, alteori pe fundalul unei melodii pop cunoscute folosită ironic (două device-uri pe care le detest), nu sunt în totalitate noi (cel puțin pentru mine sau orice a văzut „Wall Street 2”), dar ”Inside Job” le face mai clare. Nu este un film esențial, dar este un reportaj de investigație informativ și bine făcut. Nu merită nici Oscar-ul, dar nici nu avea șanse să nu fie nominalizat.

No comments: