Monday, January 17, 2011

Cele mai bune filme ale lui 2010 care nu au rulat în România...

...și probabil că nici nu o vor face. Ne vedem pe Cinemax!


Ca un bonus la Topul Celor Mai Bune 10 Filme care au avut premiera în România în 2010, propun alte 10 filme, care nu s-au bucurat de aceeași atenție din parte distribuitorilor, dar merită oricum amintite. Nu are pretenția să fie un top complet, dar sunt câteva titluri care merită căutate. Am ignorat filme care urmează să apară în România în 2011, precum ”Black Swan” sau ”True Grit”, pe care oricum nu le-am văzut...

1. Loong Boonmee raleuk chat (r. Apichatpong Weerasethakul): un film transcendent, de atmosferă, construit cu o rară migală în toate aspectele sale, de la imagine, la interpretări, până la design-ul sunetului. Un Palme d'Or meritat.

2. Exit Through the Gift Shop (r. Banksy): un documentar (sau poate nu în totalitate) despre pervertirea comercială a artei în cea mai mercantilă stare a sa.

3. Des hommes et des dieux (r. Xavier Beauvois): 7 călugări misionari în Algeria își testează credința în față cu extremismul. Seducător...

Des hommes et des dieux” - X. Beauvois

4. Der Räuber (r. Benjamin Heisenberg): un thriller existențial despre un om care fuge și jefuiește bănci cu aceeași impasibilitate, într-o continuă și futilă încercare de a se auto-depăși.

5. Carlos (r. Olivier Assayas): un film de 5 ore și jumătate (de fapt, o mini-serie de televiziune în 3 episoade), care îl pune pe Carlos Șacalul, cel puțin în prima jumătate, într-o lumină mai favorabilă decât ar merita, dar este o adevărată încântare cinematografică. Se văd urme de Munich, Che, dar mai ales de Scorsese. Globurile de Aur de aseară s-au revanșat pentru nominalizările slabe recompensând filmul lui Assayas.

6. Rabbit Hole (r. John Cameron Mitchell): o dramă de interior excelent interpretată de Kidman și Eckhart și elegant regizată de John Cameron Mitchell... o mică surpriză, acest ”Rabbit Hole”.

”Winter's Bone” - D. Granik

7. Winter's Bone (r. Degra Granik): un alt thriller atmosferic, situat în fundătura Americii rurale. Jennifer Lawrence este o revelație.

8. Copie conforme (r. Abbas Kiarostami): schimbare de ton pentru Kiarostami și premiu la Cannes pentru Binoche, care schimbă replici și interpretează roluri alături de baritonul William Shimell.

9. Tournée (r. Matthieu Amalric): un premiu de regie la Cannes discutabil, dar Almaric, în dubla calitate de regizor și interpret, creează un film unic despre ciudata lume a burlescului modern, ajutat de star-uri ale genului care își interpretează propriile roluri.

10. Submarino (r. Thomas Vinterberg): un film serios, simetric, echilibrat, minimalist, despre încercările a doi frați de a-și reface viața și a-și reconcilia viața de familie.

5 comments:

L'emmerdeur said...

1, 3 şi 9 au avut câte 2 proiecţii şi la noi. evident, nu în circuit full. "submarino" va venişi la noi în primăvara asta. :) Măcar atât. Mie unul îmi pare rău de Copie Conforme care mi se pare un film BIG.

L'emmerdeur said...
This comment has been removed by the author.
Victor said...

Îți sau dreptate cu "Copie conforme"... Cred că e un film care ar merge destul de bine. Dar îmi pare bine și pentru "Submarino", dacă ajunge să ruleze în cât mai multe cinematografe și nu doar în sistem de festival...

Anonymous said...

True Grit este fabulos, nu stiu de ce nu a rulat in Romania,cand este intre primele la box office-ul american

Victor said...

O sa vina in februarie... Nu intarzie asa de mult, fata de altele (vezi "The King's Speech", de exemplu sau "127 Hours").