Saturday, September 11, 2010

The American (SUA, 2010)

The American
(SUA, 2010)


Regia: Anton Corbijn
Cu: George Clooney, Johan Leysen, Violante Placido, Thekla Reuten.

Rating: 3.5/5

Nu știam aproape nimic despre acest film înainte să-l văd, dar mă așteptam la un film cu destul de multă acțiune. În schim, George Clooney, în rolul unui asasin singuratic, petrece majoritatea timpului retras în Italia rurală, singurele persoane cu care are contact este un preot, o prostituată, angajatorul lui și o asasină plătită căreia trebuie să-i confecționeze o armă. Așa că filmul este mult mai calm, mai reținut, mai introspectiv, chiar dacă George Clooney creează un foarte reușit personaj impenetrabil (nu pot să fac comparația perfectă, pentru că Roger Ebert a făcut-o deja).


Bine filmat, profitând din plin de peisajele italiene, însoțit de o coloană sonoră la fel de reținută precum ritmul pe care Anton Corbijn îl impune filmului, ”The American” este până la urmă ușor dezamăgitor, imaginile neducând la prea mult în final. Dar, pentru aproximativ o oră jumate, avem un film bine făcut, care nu arată deloc ca o producție de serie hollywood-iană, bine condusă de Clooney în rolul principal (indiferent de ce spun unii, cred că a nimerit perfect personajul). Cred că, până la urmă, scenariul destul de slab cam taie șansele acestui film de a fi nominalizat la diferite premii. O eventuală comparație cu ”In Bruges”, un film mult mai bogat și mai fascinant pe aceeași temă, nu își are rostul (”The American” iese oricum în pierdere).

Ultimul cadru, de o frumusețe aproape naivă, salvează ultimele 10 minute cam haotice de dinainte, dar în același timp lasă un gust ușor amar, fiindcă arată că există talent în spatele camerei și poate un scenariu mai bun ar fi făcut filmul cu adevărat notabil.

No comments: