Huh? What now?
E vorba de 2 filme de animație:
Galaxy Express 999 aka Ginga tetsudô Three-Nine (Japonia, 1979)
Rating: 4/5
Adieu Galaxy Express sau, pe limba lor: Sayônara, ginga tetsudô Surî-Nain: Andromeda shûchakueki (Japonia, 1981)
Rating: 3/5
Regia: Rintaro (Taro Rin)
Voci: Masako Nozawa, Masako Ikeda
Bazate pe un serial de succes, aceste două lungmetraje urmăresc povestea lui Tetsurô Hoshino, un băiat care trăiește într-un viitor în care oamenii își pot cumpăra corpuri mecanice și să trăiască pentru totdeauna. Tetsurô se îmbarcă pe un tren intergalactic a cărui destinație finală este planeta care aprovizionează oamenii cu trupuri robotice gratuite. El vrea, în primul rând, să se răzbune pentru moartea mamei sale (vânată și ucisă de un conte robotizat), iar apoi să distrugă planeta oamenilor mecanici. O blondă misterioasă (și ușor deprimată), Maetel, îl însoțește în această călătorie. Partea a doua îl va regăsi pe Tetsurô ceva mai adolescent, prins într-un adevărat război între oameni și roboți, dar după ce primește un mesaj de la Maetel (sau poate nu de la ea) se îmbarcă din nou pe Galaxy Express.
Pe parcursul călătoriilor sale, Tetsurô poposește pe mai multe planete, fiecare dintre aceasta având un alt decor (parcă fiecare rupt dintr-un alt gen hollywood-ian: western, film de epocă etc.), iar imaginația relizatorilor pare să nu cunoască limite. Lumile din ”Galaxy Express” conțin pirați spațiali, mausolee de gheață, tuneluri prin câmpuri de asteroizi, castele care călătoresc în timp etc. etc. etc. Între timp, decorul orașului Pământean Megalopolis este futurist și prefigurează filmul pe care Rintaro îl va realiza peste vreo două decenii, un anime foarte interesant bazat pe capodopera SF a lui Fritz Lang, ”Metropolis”.
Cele două filme par inspirate de istoria filmului. Decorurile amintesc de filme fantastice, științifico-fantastice și de aventură de serie B, poate cu o oarecare nostalgie. ”Star Wars” ar putea fi o inspirație, mai ales fiindcă planeta oamenilor mecanici arată ca un fel de Death Star. La fel, ”2001” este adus în minte în imaginile unor nave spațiale sau în interiorul locomotivei care trage după ea trenul eponim. Mai impresionant este faptul că ”Galaxy Express 999” pare să prefigureze (deși nu chiar să inspire) câteva techno-noir-uri din deceniul următor, precum ”Terminator”, ”Tron” sau - dare I say it? - chiar ”Blade Runner”.
Sigur, structura narativă a celor două filme este ușor episodică (doar este o adaptare a unui serial de televiziune), dar nu este un element care să îți strice o eventuală vizionare continuă. Chiar dacă a doua parte este un pic cam lungă (iar introducerea în plot a unui tren-fantomă care transportă oameni care urmează să fie omorâți este cam nedelicată), odată ce ai terminat de urmărit povestea lui Tetsurô ai într-adevăr senzația că ai călătorit prin tot Universul și ai avut parte de aventuri extraordinare, iar aceasta este marea reușită a realizatorilor.
No comments:
Post a Comment