Saturday, October 2, 2010

30 Days of Night (SUA, 2007)

30 Days of Night
(SUA, 2007)

Regia: David Slade
Cu: Josh Hartnett, Melissa George, Danny Huston , Ben Foster

Rating: 2/5

Ideea e simplă: în nordul statului Alaska există orășele izolate unde, în timpul iernii, noaptea durează 30 de zile... așa că de ce să nu facem un film cu vampiri? 30 de zile de noapte e destul de mult ca oamenii să se tot ascundă la nesfârșit, mai ales că vampirii de rit nou pot fi omorâți doar cu lumina soarelui, iar usturoiul sau crucifuxul nu ajută la nimic...

Problema principală a filmului este că, deși e destul de lung (110 minute), nu lasă impresia că a trecut o lună, nu simți nici un moment tensiunea zilelor care trec greu și - mai ales - personajele principale știu exact cât timp mai au de așteptat de fiecare dată când ar avea nevoie să știe... Nu prea există suspans și, din păcate, nici prea multe sperieturi. 


Regizorul David Slade vine din lumea clipurilor și reclamelor și, în multe privințe, filmul de față este și el montat ca un videoclip. Totuși, este bine filmat și atmosfera austeră îl face să arate ceva mai mult ca un film decât realizarea anterioară a lui Slade, ”Hard Candy”. Mi-ar fi plăcut, totuși, să existe mai multe culori decât puțin ingenioasa schemă gri-albastru-roșu.

Vampirii lui Slade sunt ceea ce ne așteptăm de la un film modern: rapizi, infecțioși, nemiloși (la ce rată de victime au, mă miră că nu au terminat deja cu întreaga populație e globului). Vorbesc o limbă ciudată și au un conducător care arată ca Danny Huston (a, stai, chiar e Danny Huston!). Lor li se opune șeriful local (jucat de Josh Hartnett, care săracu` e prea Hollywood pentru a părea alaskan - you betcha!), care pe durata acțiunii reușește să se reconcilieze cu soția sa, numai pentru a se sacrifica pentru binele comunității (mă rog, ce a mai rămas din ea). Pe scurt, ”30 Days of Night”, în ciuda premisei, este un horror fără sperieturi care calcă în toate clișeele genului și iese destul de șifonat până la sfârșit.

No comments: