Două filme maghiare...
Pánik (Ungaria, 2008)
Regia: Attila Till
Cu: Ági Gubik, Ildikó Bánsági, Péter Valcz, Szabolcs Thuróczy, Márta Egri
Rating: 3/5
Sunt încă puțin contrariat de acest film (prezentat în secțiunea competitivă a festivalului), care spune poveștile a mai multor oameni, principalele personaje fiind Zsuzsi, o tânără care suferă de atacuri de panică, fratele ei și prietena acestuia, mama ei și o altă ”babetă” și doi polițisti homosexuali in the closet, unul foarte nervos, în timp ce celălalt se hotărăște să nu se mai prefacă că nu este inversat. Din start, filmul urmărește prea multe fire narative decât ar trebui și imaginea digitală nu îl ajută cu nimic, dar atunci când e bun, ”Pánik” e chiar bun... Dincolo de doza moderată de umor, unele secvențe - care recreează stări de intensă anxietate sau confruntări cu fobii - ating un nivel aproape lynchian de coșmăresc, iar două momente sunt cu adevărat creepy: o apariție à la ”Pan's Labyrinth” a mamei în închipuirea fiului și un bebeluș care doarme foarte nemișcat. Mai sunt și alte secvențe inteligente, mici detalii care reapar, dar un pic filmul se îneacă în subplot-uri.
Poligamy (Ungaria, 2009)
Regia: Dénes Orosz
Cu: Sándor Csányi, Kátya Tompos, Béla Mészáros
Rating: 3.5/5
András este un scriitor duce o viață absolut banală, alături de prietena lui, Lilla, cu care urmează să se căsătorească și să aibă un copil. După ce aceasta îl anunță că este însărcinată, se întâmplă și neprevăzutul: Lilla dispare, iar în locul ei apare o altă Lilla, iar András e singurul care nu o recunoaște. Apoi altă Lilla, și alta, și tot așa...
În fine, concluzia filmului e destul de previzibilă și în ton cu aroma de comedie romantică filtrată prin ”Abre los ojos” pe care ”Poligamy” o lasă. Dar adevărata inspirație pentru acest film, din punctul meu de vedere, sunt Woody Allen și eroii nevrozați din filmele sale. Aluziile abundă: András e un scriitor cu oarecare ambiții redus la a scrie pentru o telenovelă, ședințele la psiholog, plus o serie de imagini ”suspecte” cu Budapesta, inclusiv un citat aproape direct din ”Manhattan”. Până și substituția repetată a Lillei s-ar putea să fi fost sugerată de un anumit moment din ”Stardust Memories” sau de intriga din ”The Purple Rose of Cairo”.
Per ansamblu, deși are ceva defecte, ”Poligamy” e o comedie ușoară care oferă mai multă hrană pentru minte decât te-ai aștepta. Nu pun botul al mesajul siropos al filmului, dar, în schimb, sunt intrigat de scenele în care viața personajelor se confundă cu imagini dintr-un film vechi, cu o reclama la Garnier, cu un film porno/prelegere la miezul nopții sau cu telenovela pe care András și prietenul său, Korné, o scriu împreună. Recomand!
No comments:
Post a Comment