Thursday, October 7, 2010

Comedy Cluj 2009 Remembered

Anul trecut, prima ediție a Comedy Cluj a adus ceva nou în peisajul cultural clujean (destul de sărac în afara Toamnei Muzicale). Ca să ne pregătim mai bine pentru a doua ediție, voi trece în revistă, foarte rapid, impresiile despre festivalul trecut, deși trebuie să recunosc că sper să îmbunătățesc anul acesta media de 1 film pe zi.

Jacques Tati  
piesa de rezistență a ediției 2009 a fost Medalionul Jacques Tati, care suprindea 4 filme: ”Les Vacances de M. Hulot”, ”Jour de fete”, ”Playtime” și ”Mon Oncle”. Le-am văzut pe primele 3 (și l-am găsit pe al patrulea la scurt timp după), iar ca urmare mi s-a schimbat total percepția asupra cineastului francez. Poate că unele filme trebuie văzute în cinematograf ca să poți aprecia nivelul de măiestria, atenția pentru detalii și talentul comic al realizatorului.

Zéro de conduite (1933)
Mediu-metraj realizat de Jean Vigo, prezentând revolta unor elevi într-un internat. Inventiv și antrenant, filmul se remarcă printr-o halucinantă secvență în slow-motion (cred că una dintre cele mai timpurii). Finalul, cu cei trei protagoniști savurându-și victoria pe acoperișul clădirii internatului mi-a amintit de finalul - în complet altă cheie - a filmului lui Lindsay Anderson, ”If...”

Boudu sauvé des eaux (1932)
Unul dintre primele filme ale lui Jean Renoir, pe care l-am găsit destul de neinspirat. Totuși, Michel Simon în rolul principal e foarte eficient.

Louise-Michel (2008)
Cuplul de realizatori Gustave de Kervern/Benoît Delépine au făcut furori la Cluj cu primele două lor filme prezentate la TIFF, în special cu debutul ”Aaltra”, câștigător al premiului (de popularitate al) publicului. ”Louise-Michel” este, cred, cel mai slab film al lor, dar asta nu spune multe. Comedia absurdă este destul de reușită, dar mi-ar fi plăcut să invite mai multe implicarea publicului. În schimb, scenele se succed destul de sec, reci, iar experiența cinematografică este săracă.

Women in Trouble (2009)
Regizat de Sebastian Gutierrez, este un exemplu de comedie contemporană americană făcută pe bani puțini, la marginea indie-ului și cu un succes moderat la public. De fapt, filmul a rulat la Cluj cu o lună înaintea premierei americane. Deși cast-ul este plin de actrițe foarte talentate, dar din al doilea eșalon al Hollywood-ului sau din televiziune (Carla Cugino, Connie Britton, Adrianne Palicki, Marley Shelton), filmul este furat de scurta apariție a lui Josh Brolin. Simon Baker și Joseph Gordon-Levitt apar și ei, așa că filmul, chiar dacă nu este foarte bun, trebuie recomandat măcar pentru calitatea distribuției.

Twelve in a Box (2008)
Comedie britanică cu aromă de reality-show, în care 12 oameni sunt obligați să rămână într-o casă timp de 3 zile, în schimbul unei sume colosale de bani. Deși desfășurarea acțiunii este previzibilă, filmul provoacă mai mult decât destule hohote de râs.

Panique au village (2009)
Adaptare pentru marele ecran al unui serial de succes, este un film de animație destul de original, dar care își epuizează resursele după prima jumătate de oră și supraviețuiește din inerție până la sfârșit. La proiecție, filmul a fost precedat de un (aproape) mediu-metraj animat românesc, O zi din viața lui Ionescu, de Mahail Șurubaru.

A tizedes meg a többiek (1965)
Parțial comedie, parțial dramă, filmul maghiar „Caporalul și ceilalți” refuză să se subscrie oricărei ideologii sau scheme de propagandă, devenind o expunere autentică din punct de vedere emoțional (pentru că nu se poate spune că este realistă) a vieții într-un război care este pe cale de a fi înăbușit. Un ansamblu de actori foarte reușit, din care l-am remarcat mai ales pe Iván Darvas (el joacă un fel de personaj principal al filmului), pe care îl cunoșteam dintr-unul dintre cele mai bune filme ungurești pe care le-am văzut, ”Szerelem”.

No comments: