Sunday, October 17, 2010

Comedy Cluj 2010 - Aftermath

Câteva cugetări și impresii la finalul celei de-a doua ediții a Festivalul Internațional de Film de Comedie ”Comedy Cluj”. Cu bune și rele...

- doar simplul fapt că un astfel de festival a atins a doua ediție este de ajuns să considerăm rezultatul pozitiv.

- în ciuda unei selecții destul de slabe în secțiunea Competiție, festivalul oferă totuși diversitate: între filmul din Bhutan, comediile mute ale lui Buster Keaton, filmele lui Geo Saizescu sau fascinantul „La nuit fantastique”, avem de unde alege.

- în aceeași temă, mi-ar plăcea să existe mai multe filme vechi (a se citi: „comedii clasice care chiar sunt amuzante”), grupate în cicluri mai... complete. Două filme și câeva scurtmetraje nu ajung pentru geniul lui Buster Keaton. Dar o filmografie completă ar fi - poate - cam greu de realizat.

- multe filme sunt proiectate „digital” (adică un DVD sau un BluRay cu ajutorul unui proiector electronic). Deși calitatea este parcă mai bună decât în cazul ediției anterioare (sau a TIFF-urilor din alți ani), proiecția digitală economică de acest gen desaturează culorile, redă fals mișcările rapide și - cel mai grav - adesea cei care se ocupă de proiecție nu sunt în stare să seteze aspect ratio-ul complet. Nu sunt neapărat obsedat de peliculă și înțeleg că un festival trebuie să proiecteze unele filme și de pe suport electronic, dar aș prefera ca măcar ultima problemă să fie rezolvate pentru alte ediții.

- prețul biletelor... măricel... bine că există abonamente.

- Drive-In la Polus Center: în afară de reclama uriașă de la Carrefour care lumina dintr-o parte, totul a fost foarte bine. Iar sunetul, excelent (la TIFF au mai fost probleme cu transmiterea lui prin radio...)

- un palmares acceptabil, dar nu grozav. Mai multe detalii aici.

- bilanț personal: 14 filme (media: 1.4/zi)

No comments: