Friday, October 29, 2010

Tôkaidô Yotsuya kaidan (Japonia, 1959)

Tôkaidô Yotsuya kaidan
(Japonia, 1959)


Regia: Nobuo Nakagawa
Cu: Shigeru Amachi, Noriko Kitazawa, Katsuko Wakasugi, Shuntarô Emi, Jun Ôtomo

Rating: 4/5

Iemon Tamiya, un tânăr samurai, cere mâna fetei pe care o iubește. Tatăl acestia îl refuză, motivând rangul inferior al tânărului. Simțindu-se insultat, Iemon îl omoară pe potențialul socru, împreună cu suita acestuia. Apoi, este convins de servitorul său perfid să dea vina pe altcineva și să se prefacă că pleacă în căutarea răzbunării. Peste câțiva ani însă, reglarea conturilor este uitată, iar Iemon este însurat cu fata dorită, dar sunt săraci, iar sentimentele samuraiului nu mai sunt de departe cele ce au fost la început. În schimb, i se oferă posibilitatea unei căsătorii mai avantajoase, așa că își otrăvește soția, o bate în cuie de o scândură și o scufundă într-un lac. 

Acestea sunt primele 50 de minute ale filmului, care dau dovadă de un extraordinar simț al gradării. Povestea este spusă prin intermediul imaginilor (în culori, predominând cadrele lungi, excepțional coregrafiate) și prin forța de sugestie perisajelor (abisuri, lanuri de grâu în vânt) și a decorurilor (geometria unică a locuințelor japoneze tradiționale). Pe toată durata acestei ample expozițiuni, avem sentimentul că urmează să se întîmple ceva neașteptat și privind înspre deznodămând cu anxietate...


Iar odată ce intrăm în ultima jumătate de oră, promisiunea este îndeplinită: soția moartă revine ca o fantomă care îi terorizează pe Iemon și pe servitorul său complice, totul aceelerându-se înspre finalul în care cei doi își vor primi răsplata. Efectele de machiaj și tricajele vizuale sunt excepționale în această ultimă parte a filmului, iar chiar dacă ritmul se schimbă un pic, este o mutare bine gândită și bine controlată de regizor, operator și - mai ales - de monteur.

Mai mult decât un simplu j-horror, ”Ghost Story of Yotsuya” se remarcă prin prestația excelentă a lui Shigeru Amachi în rolul principal, care creează o un personaj complex ,victimă a circumstanțelor, dar și a propriilor slăbiciuni, care nu pare niciodată în controlul propriului destin, iar încercările de a și-l schimba îi sunt prompt și nemilos taxate.

No comments: