Tuesday, August 24, 2010

Splice (SUA, 2009)

Splice
(SUA, 2009)


Regia: Vincezno Natali
Cu: Adrien Brody, Sarah Polley, Delphine Chanéac

Rating: 3/5

Parenthood

„Splice”/„Hibrid” începe cu un grup de oameni de știință care au reușit să creeze cu succes o nouă ființă hibridă, folosind ADN de la mai multe animale diferite. Pentru doi dintre aceștia, Clive și Elsa, care și formează un cuplu foarte hip, următorul pas este logic: hibridizarea ADN-ului uman cu cel al altor animale, în speranța de a obține noi proteine/substanțe/whatever cu aplicații în medicină. Deși angajatorii lor refuză, cei doi (dar mai ales Elsa) decid să-și continue planurile oricum și astfel o creează pe Dren, ființa cu coadă din poza de mai sus.


Pentru cea mai mare parte a timpului, ”Splice” este un SF bine făcut, cu ușoare accente horror (câteva secvențe fac un pic de suspans, iar outcome-ul lor este adesea surprinzător, chiar dacă cele 2-3 scene care probabil se vroiau de groază mie mi-au provocat hohote de râs). Dar cred că filmul fucționează cel mai bine ca o parabolă despre ce înseamnă să fi părinte, cu toate dificultățile și spaimele de rigoare (și e foarte entertaining dacă îl privești din această perspectivă). Bineînțeles, în ultimul act (sau, mai degrabă, în ultimul sfert de oră), filmul își amintește că vrea să fie un hibrid SF-horror și o ia un pic razna, dar doar în ultimele câteva minute. Menționez că toate chestiile deranjante și - eventual - scârboase care se întâmplă până atunci le consider perfect justificate și integrate poveștii. Iar finalul efectiv mi se pare foarte potrivit (deși îl vezi venind de ceva vreme...) și se integrează ideii de a descoperi ce înseamnă să fii părinte... oarecum...

Cel mai nasol în ”Splice” este că Adrien Brody a uitat cum să joace și preferă să bântuie mai mult cadrul cu noua lui persona emo și afectată. Într-un fel, prefer prestația lui din ”Predators” (poate o să scriu și despre el mai imediat...) Sarah Polley oarecum compensează pentru el, dar e ajutată și de faptul că personajul ei este cel mai bine scris. Cât despre regizorul Vincenzo Natali, singurul film pe care i l-am mai văzut a fost ”Cube”, originalul film-cult al anilor '90. În ”Splice”, el folosește inteligent efectele speciale, iar vizual filmul are multe trimiteri la horror-uri sau SF moderne (de la Cronenberg la coreeni), dar și la clasice ale genului. Clive și Elsa  sunt numiși după doi dintre actorii principali din ”Bride of Frankenstein”, iar (și aici admit că e posibil ca imaginația mea să fie mai puternică) balta din pădure din climax-ul filmului amintește de horror-uri de serie B (gen ”Bride of the Monster”) sau de bazinul din „Mumia” lui Karl Freund.

No comments: