Thursday, August 26, 2010

Mystery Train (SUA, 1989)

Mystery Train
(SUA, 1989)


Regia: Jim Jarmusch
Cu: Masatoshi Nagase, Youki Kudoh, Nicoletta Braschi, Steve Buscemi, Screamin' Jay Hawkins.

Rating: 4/5

Trei povești diferite converg înspre un hotel din Memphis, Tennessee în aceeași noapte. ”Far From Yokohama”: un cuplu de tineri japonezi veniți să viziteze locuri din America care au marcat istoria rock-'n-roll-ului. ”A Ghost”: o italiană care urmează să-și transporte a doua zi soțul mort în Italia este nevoită să împartă o cameră cu o localnică vorbăreață. ”Lost in Space”: trei bărbați nevoiți să fugă de lege au nevoie de o ascunzătoare.

 
Nu există un liant foarte puternic între toate aceste povești. În fiecare dintre ele apar însă un portret al lui Elvis (Prestley) și cei doi angajați ai hotelului, interpretați de bluesman-ul Screamin' Jay Hawkins și Cinqué Lee, care au câteva schimburi de replici foarte amuzante în doi. Acestora li se mai adaugă vocea lui Tom Waits, care se aude în fiecare poveste ca DJ al radio-ului local. În rest, deși unele personaje din diferite povești se cunosc, tematic ceva trei povești nu au nimic în comun. În schimb, ele par să urmeze un tipar structural (rătăcire prin oraș, cazare la hotel, moment climactic - mai mult sau mai puțin - în camera de hotel, iar a doua zi viața o ia de la capăt), iar tonul peliculei este unitar.

Sigur, Jarmusch a făcut și filme mai bune și filme mai interesante. Dar ”Mystery Train” te invită să te lași vrăjit de atmosfera Memphis-ului, de întâlnirile cu personaje stranii pe care le propune și de coloana sonoră care abundă în clasice ale rock-'n-roll-ului timpuriu.

No comments: