Tuesday, August 17, 2010

Mordets melodi (Danemarca, 1944)

Mordets melodi
(Danemarca, 1944)


Regia: Bodil Ipsen
Cu: Gull-Maj Norin, Poul Reichhardt

Regia: 3.5/5

”Margot Odette”, pe numele ei de scenă, este o cântăreață de cabaret care - după o lungă perioadă de timp petrecută în Paris - se întoarce în țara natală pentru câteva spectacole. În același timp, o serie de crime misterioase înspăimîntează orașul, iar suspiciunile încep să plutească asupra lui Margot.

Acest film straniu seamănă oarecum cu anumite filme pe care americanii le făceau în anii '30, acele filme polițiste cu alură de mister supranatural, dar - în același timp - pare inspirat de expresionismul german și filmul noir, acesta din urmă aflat încă la începuturi la acea vreme.


Chiar dacă nu este un film foarte inovator, ”Mordets melodi” (”Murder Melody”) aplică foarte bine formula, iar în unele momente pare să folosească tehnici și motive hitchcock-iene. De exemplu, fiecare crimă este însoțită de cântecul-laitmotiv care devine și titlul filmului, iar adevăratul criminal este un manipulator capabil de a-și hipnotiza victimele. Chiar dacă nu este foarte original și - dacă nu ar fi limba daneză în care este realizat - ar putea fi condundat cu multe alte filme, ”Mordets melodi” este totuși interesant, nu atât prin povestea sa (care e OK, totuși), cât prin amalgamul de tehnici și referințe la care face apel, care însă nu trădează nesiguranța realizatorilor, ci susțin misterul și atmosfera de coșmar și incertitudine în care își desfășoară viața personajul principal.

No comments: