Thursday, August 5, 2010

The Men Who Stare at Goats (SUA, 2009)

The Men Who Stare at Goats 
(SUA, 2009)


Regia: Grant Heslov
Cu: Ewan McGregor, George Clooney, Jeff Bridges, Kevin Spacey

Rating: 2.5/5

Una dintre comediile mai low-profile ale anului trecut este bazată pe o carte de Jon Ronson, la rândul ei inspirată de întâmplări adevărate: în anii '70-'80, armata SUA a derulat un program de pregătire a unor soldați-medium, înzestrați cu puteri paranormale (de exemplu, să oprească inima unei capre holbându-se intens la ea). 

În film, numele personajelor sunt schimbate, iar evenimentele prezentate sunt foarte... înfrumusețate. Narațiunea alternează între prezentul lui Ronson (numit aici Wilton), în care el îl cunoaște pe Lyn Cassady (un soldat-medium sau „cavaler Jedi” retras jucat de George Clooney) și trecutul în care se povestește scurta istorie a perioadei de activitate a acestor soldați psihici, în care Jeff Bridges domină ecranul în rolul unui veteran din Vietnam convertit în hipiot și inițiator al programului de soldați paranormali.

Imaginea filmului este semnată de Robert Elswit, care a câștigat un Oscar pentru ”There Will Be Blood”, dar ”The Men Who Stare at Goats” nu este genul de film care să creeze un adevărat univers vizual de admirat. În schimb, avem câteva interpretări bune, un scenariu... să zicem ok, dar punctul principal de interes este un punct de vedere inedit asupra practicilor Armatei S.U.A. și cât de nebunii pot să fie unii dintre membrii acesteia. Nu este ”Dr. Strangelove”, totuși...

No comments: