Wednesday, August 11, 2010

Salt (SUA, 2010)

Salt
(SUA, 2010)


Regia: Philip Noyce
Cu: Angelina Jolie, Liev Schreiber

Rating: 2.5/5

O agentă CIA este acuzată de un informator rus că este o spioană rusească sub acoperire și că urmează să îl ucidă pe președintele Rusiei ca să pornească un nou conflict între SUA și Rusia. Colegii de la CIA o încercuiesc imediat, iar ea evadează, declanșând așteptata serie de scene de acțiune și întorsături de situație.

Cea mai inteligentă mișcare a realizatorilor a fost campania de promovare. Au lansat misterul (”Who is Salt?”), posterele cu Angelina Jolie și câteva trailere, însp nicunul intre acestea nu dezvăluie ”spoilere” și nu oferă indicii stupide care ar putea strica filmul. Astfel, întrebările de pe poster rămân valabile și în timpul vizionării (bine, totul e anticipabil, dar cum majoritatea filmelor sunt stricate de trailere, putem saluta efortul). ”Salt” mai are norocul de a fi ieșit pe ecrane imediat după micul scandal al adevăraților spioni ruși sub acoperire din Statele Unite, care în realitate s-au dovedit mult mai lame decât supra-ființa care este Angelina Jolie în acest film.


În rest, ”Salt” e un film de acțiune destul de standard. Câteva explozii, împușcături și ceva arte marțiale, dar nicio scenă de acțiune cu adevărat breathtaking. A, și ar mai fi ceva cascadorii a căror set-up este de fiecare dată interesant, dar tăieturile de montaj sunt atât de frecvente încât e imposibil să te bucuri de ele.

Ca și în cazul lui ”The Men Who Stare at Goats”, am fost surprins să-l văd pe Robert Elswit ca director de imagine pe generic. Nu e vorba că filmul ar fi  prost filmat, dar în afară de câteva momente în care montajul lasă același cadru mai mult de 2 secunde, ”Salt” este destul de neinteresant vizual. Și dacă lumea filmelor de acțiune nu ar fi așa de săracă cum este în zilele de azi, platitudinea personajelor și plictiseala indusă de realizarea mediocră m-ar fi doborât pe la jumătatea peliculei. Totuși, o notă de trecere, la limită...

No comments: