Monday, August 2, 2010

Knight and Day (SUA, 2010)

Knight and Day
(SUA, 2010)


Regia: James Mangold
Cu: Tom Cruise, Cameron Diaz

Rating: 2.5/5

Anul acesta a fost plin de astfel de filme: comedii romantice de acțiune ușor misogine în care viața normală a unei femei este întreruptă de apariția unui bărbat (fie el agent secret/spion, bounty hunter, infractor sau whatever...) care o va purta într-o serie de aventuri incredibile, pline de cascadorii și efecte speciale, plus ocazional câteva replici care se vor amuzante. Acum, eu personal nu sunt așa de împotriva genului, dar cei care se apucă să facă astfel de filme ar trebui să se gândească mai mult la ”North by Northwest” decât la cum să întreacă în explozii ultimul blockbuster de pe piață.

”Knight and Day” pare să își amintească de filmul lui Hitchcock... Fundalul scenelor de acțiune sunt obiective turistice, există o secvență care se petrece într-un tren în mișcare (iar Tom Cruise lasă un mesaj care pare inspirat din alt Hitchcock - ”The Lady Vanishes”), iar obiectul care declanșează acțiunea este o baterie mică dar puternică, care - la fel ca microfilmele din ”North by Northwest” -  devine foarte puțin importantă pentru ceea ce se întâmplă de fapt pe ecran (un MacGuffin de duzină, dar apreciem gestul)...

Din păcate, filmul este plin de scene de acțiune stupide, încărcate cu CGI ieftin și inutil, care sunt un turn-off instantaneu. Într-un fel, deși prestațiile lor sunt mediocre, Tom Cruise și Cameron Diaz salvează filmul, prin simplul fapt că par să se înțeleagă bine, iar faptul că sunt amîndoi un pic trecuți de vârsta la care ar trebui să facă astfel de filme (și asta se vede!) este amuzant (și spun asta fără să încerc să fiu rău). În rest, glumele sunt slabe, cea mai tare poantă este cea repetitivă, Cameron Diaz fiind drogată de câteva ori și petrecând astfel câteva scene de acțiune în leșin (mulțumim astfel divinității că nu trebuie să le vedem și pe astea). Paul Dano, Peter Sarsgaard și Viola Davis completează distribuția. Cât despre regizorul James Mangold, acesta a făcut și filme mai bune (recomand remake-ul la ”3:10 to Yuma”)

No comments: