Thursday, August 19, 2010

Day of the Outlaw (SUA, 1959)

Day of the Outlaw
(SUA, 1959)


Regia: André de Toth
Cu: Robert Ryan, Burl Ives, Tina Louise

Rating: 4/5

Filmul începe cu o imagine dezolantă a iernii într-o micuță așezare izolată din Wyoming. Și chiar din primul cadru intrăm în miezul intrigii: conflictul este între văcari și fermieri (care își dispută dreptul asupra pământului), dar mai ales între cowboy-ul Blaise Starrett (Robert Ryan) și rancher-ul Hal Crane (Alan Marshal), care mai au un motiv de vrajbă - Helen, soția lui Crane (Tina Louise). Însă, chiar când cele două tabere sunt pe cale să-și încheie socotelile în stilul Vestului Salbatic (o secvență plină de suspans), o gașcă de tâlhari năvălește asupra orășelului. Conduși de căpitanul Jack Bruhn (Burl Ives), ei sunt urmăriți cavalerie și le trebuie doar un loc unde să-și petreacă noaptea. Fiindcă Bruhn este rănit și pe moarte, iar ceilalți tâlhari dau semne că ar prefera să rămână să terorizeze orașul în continuare, Starrett se oferă să îi conducă înspre alt teritoriu prin munți, pe un drum care de fapt nu duce nicăieri.


Ca și mulți alți regizori din Europa Centrală și de Est, André de Toth a părăsit Ungaria la momentul oportun (cam în zorii celui de-Al Doilea Război Mondial) și a plecat la Hollywood, unde a început să lucreze la cam tot ce i se oferea, ajungând în curând să regizeze filme din orice gen, mai degrabă de categoria B, dar cizelându-și un stil propiu, fără să îi fie teamă să afișeze pe ecran violență brută. Dar poate cea mai mare realizare a sa este ”House of Wax”, unul dintre primele filme 3D, care este o reușită cu atât mai impresionantă cu cât de Toth nu avea decât un singur ochi.

”Day of the Outlaw” este unul dintre western-urile sale cele mai bune. Îi lipsește o oarecare limpezime narativă, dar are multe alte puncte tari; forța personajelor și a interpretărilor, în special în cazul lui Robert Ryan, Burl Ives și Tina Louise, mișcările de aparat (secvența dansului, de exemplu) și extraordinara imagine alb-negru semnată Russel Harlan, care pune în valoare atmosfera pustie și alienantă a Wyoming-ului iarna. Confruntarea finală, extinsă în mai multe „dueluri” te ține cu sufletul la gură.
”Day of the Outlaw” este un film pe jumătate uitat de istorie, dar unul care trebuie neapărat văzut. Un western mohorât și aproape metafizic.

No comments: