Sunday, August 22, 2010

Polytechnique (Canada, 2009)

Polytechnique
(Canada, 2009)


Regia: Dennis Villeneuve
Cu: Maxim Gaudette, Karine Vanasse, Sébastien Huberdeau

Rating: 3.5/5

Filmul este inspirat de tragedia care s-a întâmplat e 6 decembrie 1989 la școala politehnică din Montreal, când un student a intrat cu o armă în universitate și și-a ucis mai mulți colegi (sau, mai degrabă, colege). Filmul se concentrază asupra criminalului (care nu este numit) și a două personaje fictive: Valérie, o studentă foarte ambițioasă și Jean-François, colegul ei mai puțin strălucit, dar la fel de preocupat de studiu. 

”Polytechnique” a fost filmat de două ori, cu aceeași actori, în franceză, apoi în engleză. Dar cum scenele de dialog efectiv sunt foarte puține, bănuiesc că faptul că am văzut doar versiunea englezească nu înseamnă că am pierdut mare lucru. În schimb, imaginea este realizată într-un alb-negru elegant, folosit și din respect pentru victimele tragediei. 


Pentru o bună perioadă de vreme, filmul menține suspansul și este o peliculă inteligentă și concentrare. Dar, imediat după mijlocul celor doar 80 de minute ale filmului, în plin masacru, realizatorii aleg să sară în timp și să-l urmărească câteva minute pe Jean-François în viitor, după care să se întoarcă asupra zilei tragediei într-un flashback, apoi o vedem pe Valérie, pe care o credeam moartă, în viitorul ei, după care iar o serie de flashback-uri din 6 decembrie și din perioada pe care aceasta a petrecut-o în spital. Prin aceste decizii neinspirate, filmul își pierde suflul în ultima jumătate de oră și nu aduce nimic nou, deși interpretările rămân la înălțime.

”Polytechnique” nu este pentru masacrul din Montreal ceea ce ”Elephant” este pentru Columbine, dar luat în sine este un film interesant, cutremurător pe alocuri, și care - în cea mai mare parte a timpului - este făcut cu bun gust.

No comments: