Sunday, August 1, 2010

Following (UK, 1998) + Top 7 Christopher Nolan

Following
(UK, 1998)



Regia: Christopher Nolan
Cu: Jeremy Theobald, Alex Haw, Lucy Russell

Rating: 4/5

Dacă tot am vorbit despre mai multe filme despre hoți de poșete sau de buzunare - „Les herbes folles”, ”The Pleasure of Being Robbed” și ”Pickpocket” - ar fi momentul să vorbesc despre un film cu hoți de apartamente. Asta chiar dacă am văzut ”Following” în urma premierei lui ”Inception”, pentru a-mi completa filmografia lui Nolan.

Personajul principal din ”Following” este Bill, un scriitor care urmărește oameni pe stradă, la început aleator, apoi se concentrează asupra unuia anume. Acesta îl observă, îi destăinuie că este hoț (se prezintă sub numele de Cobb, același nume cu al personajului lui DiCaprio din ”Inception”) și îl cooptează pe Bill în micile sale intruziuni în apartmentele oamenilor, care sunt mai puțin furturi cât încercări de a le da viața un pic peste cap.

Narațiunea din ”Following” nu este lineară, alternând între mai multe planuri temporale, care inițial sunt despărțite de câteva zile, apoi de doar câteva ore. Relația pe care acestea se centrează este dintre Bill și o blondă fatală pe care el și cu Cobb au jefuit-o. Nolan se dovedește un maestru al structurii încă de la primul său film. Stilul său se remarcă prin gradarea acțiuni și modul în care punctul culminant este tot timpul amânat și mutat dintr-un plan temporal în altul, rezolvarea sumedeniei de fire narative care se descriu venind doar în ultimele secunde ale filmului. Chiar dacă probabil datorează ceva unor filme precum ”Reservoir Dogs” sau ”The Killing”, debutul lui Nolan este un noir modern excepțional, filmat într-un alb-negru care sugerează alienarea.

---------------------------------------------

TOP 7 Christopher Nolan

Și pentru că îmi plac topurile, poate ar fi momentul să ne oprim asupra filmografiei lui Nolan, unul dintre cei mai interesanți și mai originali regizori ai ultimilor ani, maestru al structurii narative și magician al imaginilor.


1. Memento (2000) - 4.5/5
2. The Prestige (2006) - 4/5
3. Following (1998) - 4/5
4. Insomnia (2002) - 4/5
5. Inception (2010) - 3.5/5
6. The Dark Knight (2008) - 3.5/5
7. Batman Begins (2005) - 2/5

No comments: