Saturday, August 7, 2010

Soul Kitchen (Germania, 2009)

Soul Kitchen 
(Germania, 2009)


Regia: Fatih Akin
Cu: Adam Bousdoukos, Moritz Bleibtreau, Birol Ünel

Rating: 3.5/5

Zinos Kazantsakis este un neamț de originea greacă, patron al unui mic restaurant din apropierea orașului Hamburg, a cărui viață se complică odată cu următorul șir de evenimente: logodnica lui jurnalistă pleacă în China, el face o hernie de disc, fratele său este eliberat condiționat din închisoare, iar un fost coleg de școală vrea să-i cumpere restaurantul și să-l demoleze, asmuțind Fiscul și inspectorii de sănătate asupra micului local... Toate acestea în timp ce restaurantul - evident, numit ”Soul Kitchen” - cunoaște un succes neașteptat.

Evident, ”Soul Kitchen” - în ciuda premiului special al juriului de la Veneția - nu are forța și rezonanța filmelor anterioare ale lui Faih Akin (mai ales ”Gegen die Wand”). Dar, măcar în primele două treimi ale sale,avem de-a face cu o comedie antrenantă, bine filmată și asezonată cu un soundtrack foarte groovy. Ultima jumătatea de oră, după mine, a devenit destul de previzibilă, scenariul începe să apeleze din ce în ce mai mult la clișee, iar scenele sunt îngrămădite, realizatorii chinuindu-se să lege toate firele narative și să termine filmul în sub 100 de minute.


O ultimă observație... Filmul ăsta are cu siguranță potențial comercial. Este o comedie mult mai bună decât majoritatea celor americane care ies în săli și lumea a râs constant la proiecția la care am fost eu. Mai mult, cei 1500 de oameni care s-au adunat în Piața Unirii la TIFF să vadă filmul în deschiderea festivalului ar trebui să fie un indicator clar al potențialului comercial al lui ”Soul Kitchen”. Cu toate acestea, distribuitorii au adus filmul în doar 2 sau 3 săli, întâi în București și după aceea plimbat prin cinematografele „de artă” din țară (de multiplexuri nici nu poate fi vorba). Cei 3500 de spectatori pe care i-a strâns nu este o cifră groaznică pentru un film străin, dar este mult sub ce ar merita, în condițiile în care sub-mediocrități ca ”Knight and Day” sau ”The Sorcerer's Apprentice” profită de ignoranța și lipsa de informare a spectatorului de multiplex.

”Soul Kitchen” la TIFF 2010

2 comments:

L'emmerdeur said...

În Bucureşti a fost şi în mall.uri. Chiar e un film de mall...

Victor said...

Yeah, e entertainment de bună calitate... Ar fi meritat să fie promovat mai bine și în ”provincie”.