Sunday, August 1, 2010

Pickpocket (Franta, 1959)

Pickpocket
(Franța, 1959)


Regia: Robert Bresson
Cu: Martin LaSalle, Marika Green, Jean Pélégri

Rating: 4/5

Textul care apare pe ecran la începutul filmului ne spune exact la ce trebuie să ne așteptăm. Un tânăr, simțind un gol existențial de neexplicat, se decide să devină hoț de buzunare, o activitate „pentru care nu este făcut”, ceea ce îl va conduce într-o „aventură” la sfârșitul cărora două suflete (în cazul acesta hoțul Michel și Jeanne, tânăra care îl simpatizează). Dar tot textul de la început ne atrage atenția că această poveste va fi spusă prin intermediul imaginilor și sunetelor.

Si nimic nu este mai adevărat! Folosind decoruri, mișcări de aparat, zgomote ambientale și arta montajului, Bresson spune poveste într-un fel unic. Inovația se vede cel mai bine în secvența în care grupul de 3 hoți de buzunare jefuiesc mai multe persoane într-o gară. Coreografia este excepțională: mișcările persoanjelor, accelerarea tăieturilor de montaj în momentele-cheie, rapiditatea cu care unele obiecte circulă dintr-o mână într-alta și cu care personajele ajung din interiorul gării pe peron și apoi în tren... frenetică și delirantă, secvența este de antologie.

Dar Bresson este mai subtil de atât. Să luăm un alt exemplu: o altă secvență, în care Michel trebuie să părărească orașul. Va chema un taxi, va ajunge la gară, se va duce la ghișeu să-și ia bilet, apoi în tren. Totul este realizat în câteva zeci de secunde, din 4-5 cadre diferite. Dar modul în care sunt filmate și montate imprimă dinamism unui moment ce ar putea fi static, aproape încât tăieturile devin insesizabile.

Și bineînțeles, se mai poate vorbi despre decorul strâmt al camerei lui Michel, despre scările pe care acesta le urcă și le coboară de-a lungul filmului, despre privirea și ținuta actorului sau despre secvența finală în care Michel și Jeanna se întâlnesc după ce acesta este arestat și se privesc printre gratii, planurile devenind din ce în ce mai apropiate de chipurile actorilor, cuvintele pe care le spun fiind de prisos.

În zorii Noului Val Francez, „Pickpocket” este o piatră de hotar, un film al cărui stil este cu mult înaintea epocii.

No comments: