Tuesday, August 3, 2010

Il Sorpasso (Italia, 1962)

Il Sorpasso
(Italia, 1962)


 

Regia: Dino Risi
Cu: Vittorio Gassman, Jean-Louis Trintignant

Rating: 4.5/5

Care este cea mai reușită colaborare de durată dintre un regizor și un actor? Scorsese și DeNiro? Ford și Wayne? Poate că... Dar una dintre cele mai interesante este cea formată de cuplul Dino Risi - Vittorio Gassman. Între 1960 și 1990, aceștia au făcut nu mai puțin de 16 filme împreună, printre care comediile „Il profeta” și „Il tigre” (ambele cu Ann-Margret), specatoculosul giallo „Anima persa” sau mult-apreciatul „Profumo di donna”.

Dar probabil cel mai reușit film al seriei este acest incredibil „Il sorpasso” („Depășirea”), în care Gassman joacă rolul lui Bruno, un pierde-vară, șmecher și vitezoman, care se apropie vertiginos de vârsta de 40 de ani. La începutul filmului, el îl racolează pe un tânăr student (jucat de alt mare actor, francezul
Jean-Louis Trintignant), care încearcă fără succes să scape din aventura nebună în care Bruno îl ia parcă cu forța, însă fără succes. Practic, Bruno nu are un plan. Dar cum este 15 august, mare sărbătoare în Italia și toată lumea este în vacanță, se plictisește și are nevoie de distracție. Iar Roberto - mult mai timid, mai fraier și mai nepriceput într-ale vieții sociale - este un tovarășul fără voie, pe care Bruno îl ține însă aproape pentru că îi susține financiar excesele, neștiind să refuze.


Cei doi petrec prima jumătate a filmului mergând cu mașina, încercând să agațe două nemțoaice și vizitând rude ale lui Roberto. Acesta este vizibil stânjenit și nelalocul lui întreaga zi, cu atât mai mult cu cât Bruno se face plăcut aproape tuturor, fiind și foarte ager și perspicace (recunoaște homosexuali și copii din flori printre rudele pe care Roberto le cunoaște de o viața, dar este complet surprins de ceea ce Bruno descoperă de la prima vedere).

Însă lucrurile se schimbă odată cu venirea nopții, când iluzia vieții fără de griji pe care o duce Bruno cade, odată ce Roberto descoperă că nu este onest în afaceri și are probleme cu asociații, dar și că are o soție și o fiică de 15 ani pe care le-a abandonat, dar refuză și să divorțeze. După o noapte dormită pe plajă, cei doi petrec o jumătate de zi cu familia lui Bruno, care pare să aibă o reconciliere cu ele numai pentru a fi apoi lăsat baltă fără niciun cuvând în plus, iar el și Roberto pleacă din nou în viteză, spre ușurarea acestuia din urmă. Însă finalul este tragic, nevoie de adrenalină pe șosea (pe care acum o simte și Roberto, nu numai Bruno) va împinge mașina într-o prăpastie. Doar unul dintre ei supraviețuiește...

„Il sorpasso” este o radiografie a societății italiene la începutul anilor '60. Este surprinsă demolarea tradițiilor, schimbarea valorilor și a raporturilor între categoriile sociale și de vârstă. Susținut de jocul extraordinar al celor doi actori din rolurile principale, Dino Risi își cimentează stilul dinamic și percutant, care captează atenția încă de la primele cadre și o menține pe durata întregului film printr-un amestec de joie de vivre și premoniție a finalului neiertător.

No comments: