Thursday, August 19, 2010

Valerie a týden divu (Cehoslovacia, 1970)

Valerie a týden divu
(Cehoslovacia, 1970)


Regia: Jaromil Jires
Cu: Jaroslava Schallerová, Helena Anýzová, Petr Kopriva, Jirí Prýmek

Rating: 4/5

Pubertatea este o perioadă grea... Prima menstuație, trezirea dorințelor sexuale, dorința de a experimenta viața la maxim, respingerea și frica lumii părinților/adulților... ”Valerie a týden divu” (”Valerie and Her Week of Wonders”) pune în scenă toate acestea într-o lume care funcționează după logica viselor, populată de actori ambulanți, vampiri, preoți perverși și obiecte magice...


Nu are rost să încep acum să explic acțiunea filmului... Cred că nici nu este posibil. Ajunge doar să amintesc că există multe astfel de bijuterii în istoria cinematografului ceho-slovac. La fel ca și ”Black Moon” al lui Louis Malle, ”Valerie...” este o variațiune pe tema Alice în Țara Minunilor, în care călătoria fantastică este o manifestare a unei vârste problematice și o explozie a dorințelor care au ars mocnit până în acel moment. Adeseori neliniștitor și cel puțin o dată sau de două ori chiar înfricoșător, oniric și ușor erotic, ”Valerie...” te ține cu sufletul la gură până la final și ajungi să regreți durata scurtă a peliculei (doar aprox. 75 de minute). Filmul beneficiază de o coloană sonoră extraordinară, atât în ceea ce privește sunetele (apa clipocind, stranii zgomote mecanice etc.), cât și muzica, aceasta din urmă suplinind mai mult decât de ajuns dialogurile puține, schimbându-și deseori pe neașteptate tonul, iar apoi imaginile se schimbă și ele, de la o atmosferă pașnică la una agitată, de la vis la realitate. Și că vorbeam de imagini, filmul este filmat în culori vii, puternice, în unghiri de filmare și mișcări de aparat inedite; toate acestea stimulează imaginația privitorului (element esențial în cazul acestui film).


În final, trebuie amintită prestația tinerei actrițe Jaroslava Schallerová, care creează un personaj în același timp surprins de și stăpân al propriei sale lumi. În ciuda serie de aventuri prin care trece, Valerie pare întotdeauna mai mult o simplă martoră (sau cea care visează) a acestor minunății din titlu. Alături de ea, ceva mai în vârsta Helena Anýzová face un mic regal actoricesc și recunosc că până nu am verificat pe imdb.com nu am fost sigur câte roluri a jucat (se pare că patru roluri, deși unele sunt fațete ale aceluiași personaj... oricum, stunning!)

No comments: