Saturday, August 7, 2010

Louisiana Story (SUA, 1948)

Louisiana Story
(SUA, 1948)


Regia: Robert J. Flaherty
Cu: Joseph Boudreaux, Lionel Le Blanc

Rating: 4/5

Robert J. Flaherty este unul dintre pionierii filmului documentar nord-american, cel care a realizat unul dintre filmele mele preferate, ”Nanook of the North”, și co-autor al altuia dintre filmele mele preferate, capodopera lui Murnau - ”Tabu”. Ca și acestea, ”Louisiana Story” este în același timp documantar și film de ficțiune, centrându-se asupra unei populații aparte, cu trăsături puternice (de data aceasta, Cajun-ii/Arcadieni din Louisiana) și folosind în rolul protagoniștilor amatori indigeni.

”Lousiana Story” spune povestea delter Mississippi-ului prin ochii unui băiat numit Alexander Napoleon Ulysses Latour și surprinde schimbările în viața cotidiană a deltei pe care le produce apariția unei companii petroliere în zonă. Fiind finanțat de compania respectivă, filmul este oarecum măgulitor la adresa ei, prezentând-o ca pe o forță benefică și nu ca o intruziune în ecosistemul fragil al zonei. Cu toate acestea, am găsit că filmul prezintă obiectiv impactul pe care exploatarea petrolului îl are asupra populației, cât și dificultățile cu care se înfruntă oamenii care lucrează la instalarea pompelor și conductelor petroliere.


Dar fascinația pe care filmul o provoacă se regăsește în naturalețea interpretării băiatului și din imaginile care surprind natura sălbatică populată de crocoili, lian, păsări ciudate, ratoni etc. Flaherty reușește să surprindă aceste aspect folosind aparate de ultimă oră (la acea vreme), iar după 60 de ani filmul său reușește să impresioneze prin calitatea imaginii, netă și clară. Chiar dacă este alb-negru, puține filme redau vitalitatea sălbăticiei precum acest ”Louisiana Story”. Surprinzând reflexiile luminoase ale soarelui în apa deltei și umbrele copacilor care modifică percepția asupra spațiului, Flaherty creează vizual o lume magică, despre care ai putea crede că este populată de sirene și demoni, așa crede tânărul băiat din poveste.

No comments: