Saturday, March 12, 2011

The Rite (SUA, 2011)

The Rite
(SUA, 2011)


Regia: Mikael Håfström
Cu: Colin O'Donoghue, Anthony Hopkins, Ciarán Hinds, Alice Braga, Toby Jones, Rutger Hauer

Rating: 2/5

”The Rite” este un film care promite mai mult decât se dovedește în stare să ofere. Începutul, care este neinspirat din punct de vedere regizoral, lasă totuși impresia că acesta nu este doar un simplu film despre exorcizări, precum cele încă câteva care au stabilit un curent oarecum la modă în ultimii ani. Dar, pe măsură ce devine din ce în ce mai clar că preotul tânăr va trebui să scoată dracul din preotul mai bătrân care a fost posedat, devine la fel de clar că ”The Rite” nu este nici un film care prezintă cazurile de posedare ca ceea ce sunt de fapt (manifestări acute ale unor boli psihice severe decompensate), nici un film care exploatează supranaturalul pentru a diseca condiția umană. Nup... ”The Rite” este un film despre un drac care intră în oameni și trebuie scos.


Singura atracție a acestui film este Anthony Hopkins, care joacă personajul secundar al bătrânului exorcist care ajunge să fie posedat într-un moment de pierdere a credinței. Oricum, Hopkins este mult mai „prezent” și mai implicat, chiar și la vârsta pe care o are, decât insipidul, dar tânărul Colin O'Donoghue, care joacă rolul preotului ucenic care trebuie să își descopere credința pentru a-l învinge pe Necurat. Hopkins joacă precum în toate rolurile sale cele mai bun, explorând limita dintre bine și rău, dintre nebunie și bun simț. Nu știi niciodată care este reacția pe care să o aștepți de la acest preot non-conformist și „surprizele” sale sunt singurele care țin filmul viu între sperieturi previzibile și o completă lipsă de suspans. Câțiva actori foarte buni, precum Toby Jones, Ciarán Hinds și Rutger Hauer sunt și ei în acest film, dar aparițiile lor (poate cu excepția lui Jones) sunt mult prea sumare pentru a conta.


Regizorul suedez Mikael Håfström a regizat un film care mi-a plăcut, ”Ondskan” (aka ”Evil”), care a și fost nominalizat la Oscar pentru film străin, precum și un horror nu chiar așa de rău după Stephen King, ”1408”, cu Samuel L. Jackson și John Cusack. În ”The Rite” nu regăsim nimic din suspansul sau vitalitatea acestor precedente filme, care chiar dacă nu erau grozave, explorau psihicul personajelor și erau bine regizate. ”The Rite” este o poveste puerilă, spusă fără chef și fără har.

No comments: