Thursday, January 26, 2012

A Better Life (SUA, 2011)

A Better Life
(SUA, 2011)


Regia: Chris Weitz
Cu: Demián Bichir, José Julián 

Rating: 3.5/5

Ignorat de publicul american (și de distribuitorii europeni), ”A Better Life” a fost resuscitat în ultimele săptămâni prin două nominalizări-surpriză pentru interpretul rolului principal, Demián Bichir, la Premiile SAG și la Oscar. Bichir îl joacă pe Carlos, un imigrant mexican ilegal, care lucrează ca grădinar în California. Între timp, trebuie și să-și crească de unul singur fiul (care are cetățenie), iar lucrurile se precipită în momentul în care camionul de care depinde afacerea sa este furat de un proaspăt subaltern. Paradoxal, pornind în căutarea camionului, Carlos și fiul său se vor reapropia unul de celălalt.

a better life review1 460x306 A Better Life (2011)

”A Better Life” este un film cu mesaj, dar nu este genul de film care să se prăbușească sub greutatea subiectului pe care îl abordează. Pentru cea mai mare parte a sa, este un film plăcut de urmărit, cu două personaje foarte credibile în prim-plan. Sigur, sunt câteva sub-plot-uri care nu sunt deloc bine dezvoltate (precum eventuala racolare a fiului într-o bandă sau povestea mătușii sale, care pare să apară din senin în momentele în care este nevoie de ea), dar relația dintre cele două personaje centrale este credibilă și este sursa reușitei filmului. Carlos și fiul său cutreieră mai multe cartiere din Los Angeles (?) pe parcursul unei zile și jumătate, prilej pentru câteva scene foarte reușite: vizita la fosta locuință a hoțului, pe care o împărțea cu alți zeci de oameni, carnavalul cu rodeo și în special recuperarea camionului. Epilogul filmului, în cheie minoră, anti-climatic, readuce în discuție chestiunile sociale, dar este punctat de o scenă destul de reușită între cele două personaje principale.

2011 a better life 0091 460x306 A Better Life (2011)
 
Filmul este regizat de Chris Weitz, care are pe conștiință o bucățică din ”American Pie”, plus câteva dude, precum ”Down to Earth” (un film cu Chris Rock pe care numai eu mi-l amintesc) sau ”New Moon” (pe care și-l amintește mai multă lume). Acesta este cel mai bun film al său, ceea ce nu pare să spună multe, dar în realitate ar trebui să fie o laudă. Cât despre Demián Bichir, recenta sa nominalizare la Oscar este perfect justificată. Personajul pe care îl joacă nu cade în clișeele genului, nefiind imigrantul pur la suflet distrus de un sistem injust. Din contră, este un personaj destul de complex, ale cărui defecte sunt evidente din primele scene, dar care ne câștigă simpatia încet și meritat, pe măsură ce ajungem să îl cunoaștem mai bine.

Puteți citi acest articol și pe www.filmetari.com

No comments: