It's that time of the year again... Între 14 și 23 octombrie, are loc a treia ediție a Festivalului Internațional al Fimului de Comedie ”Comedy Cluj”. Anul trecut am fost destul de prezent la festival, așa cum se vede în această serie de articole. Nu o să fie cazul anul acesta, dat tot pot să fac o ușoară trece în revistă a principalelor lucruri care m-ar atrage.
COMPETIȚIA
Dintre filmele înscrise în competiție, nu am văzut de ”Four Lions”, un film despre teroriști musulmani în Marea Britanie, care se cam joacă cu limita a ceea ce poate fi făcut într-un astfel de film. Nu întrece măsura, dar nici nu este foarte amuzant. Restul filmelor îmi sunt în mare parte necunoscute, deși unele titluri le-am mai auzit (posibil pentru că au rulat la TIFF sau ceva de genul). Singurul film care m-ar interesa cu adevărat este filmul românesc din competiție (un eveniment în sine!), ”Visul lui Adalbert”, de Gabriel Achim. Also, anul acesta este, în premieră, o competiție de scurtmetraje, care pare foarte interesantă.
MONTY PYTHON, BILL PLYMPTON & BUNUEL
Partea de filme clasice este reprezentată anul acesta de maeștrii ai absurdului. Festivalul de oferă două filme marca Monty Python - ”Holy Grail” și ”Life of Brian”. Acesta din urmă este una dintre cele mai bune comedii făcut vreodată și, totodată, unul dintre cele mai bune filme (oarecum) cu și despre Isus. De asemenea, va fi proiectat și cel mai bun film al lui Luis Bunuel, „Farmecul discret al burgheziei”, o capodoperă în adevăratul sens al cuvântului, cu Fernando Rey și Delphine Seyrig (printre alții). Animația este reprezentată de americanul Bill Plympton, cu un lungmetraj - ”Mutant Aliens” (nu cel mai bun film al său) și un scurtmetraj - ”Horn Dog”.
”Tamara Drewe” |
OTHERS
So, what else? Câteva comedii britanice care nu au prea ajuns la noi pe ecrane s-ar putea să fie interesante, în special ”Made in Dagenham” și ”Tamara Drewe” (r. Stephen Frears). Să nu uit de documentarul danez ”Capela roșie”, premiat la Sundance în 2010! Iar un eveniment ar fi proiecția în avant-premieră națională a ultimului film al lui Adrian Sitaru, „Din dragoste cu cele mai bune intenții” (”Best Intentions”), laureat cu Leopardul de Argint la Locarno. Nu am fost foarte impresionat de primul lungmetraj al lui Sitaru, „Pescuit sportiv”, dar sunt chiar foarte curios dacă va reuși să facă și altceva cu un film realizat integral din cadre subiective.
Mai multe informații despre festival puteți găsi pe pagina oficială și pe blogul oficial al festivalului.
2 comments:
is invidios pe tine ca ai parte de evenimente de genu :)
Timp daca ar fi pentru toate... :D
Post a Comment