Monday, July 12, 2010

You Don't Know Jack (SUA, 2010)

You Don't Know Jack
(SUA, 2010)


Regia: Barry Levinson
Cu: Al Pacino, Susan Sarandon, John Goodman, Brenda Vaccaro, Danny Huston
Rating: 3/5

Proaspăt nominalizat la câteva premii Emmy, acest film de televiziune (HBO, of course) spune povestea anilor de pensie a doctorului Jack Kevorkian, care de-abia în amugul vieții s-a decis să-și lase amprenta asupra istoriei medical. Numit și Dr. Death (de către cei care nu înțelegeau foarte bine ce face), Kevorkian a asistat suicidul a peste 100 de pacienți afectați de diferite boli în stadii terminale, sfidând sistemul de justiție american.

Există și alte filme care dezbat tema euthanasiei. Mult mai bine, aș putea spune. ”Mar adentro”, ”Whose Life Is It Anyway?” ș.a.m.d. Spre deosebire de acestea, ”You Don't Know Jack” își îmbrățișează natura de film de televiziune în mai toate aspectele. Tonul povestirii este emotiv, scenele sunt minuțios construite și luminate ca niște micro-piese de teatru, individul este persecutat de întreaga societate, mesajul este livrat atent și apăsat. Nu vă faceți iluzii, filmul nu se remarcă prin execuție.

În schimb, este un film important și numai pentru faptul că ne aduce aminte de ceva de care ar fi trebuit să fim siguri: Al Pacino este un mare actor. Dacă în ultimii anii a apărut în filme mai mult de dragul banilor telefonând niște roluri care nu erau la măsura talentului său. În ”You Don't Know Jack”, e din nou la înălțime. Pacino devine personajul său, adoptă un mers, un accent, manierisme... Aici, e drept, este ajutat și de scenariu, care îi oferă replici și pledoarii și de ceilalți interpreți care sunt capabili să îi susțină jocul. Însă dincolo de ceea ce se spune, în ochii lui Pacino se citește trecutul personajului (impresia adâncă pe care genocidul armean povestit de părinții săi a lăsat-o asupra sa), dorința lui de a-și lăsa numele în istoria medicală și convingerea că ceea ce face este ceea ce trebuie făcut.

No comments: