Thursday, July 15, 2010

RO 2010 - Partea a 3-a: Kapitalism, rețeta noastră secretă

Kapitalism, rețeta noastră secretă
(România, 2010)


Regia: Alexandru Solomon
Cu: diferiți moguli, magnați și afaceriști

Rating: 3.5/5

Alexandru Solomon continuă seria de documentare care analizează relația noastră cu fostul regim („Marele jaf comunist”, „Cold Waves”). De data aceasta, subiectul sunt cei care - cu sau fără legături anterioare cu Securitatea sau aparatul de conducere al Partidului - au reușit să acumuleze averi uriașe imediat după Revoluție. Îi stiți.. Dinu Patriciu, Becali, Copos, Dan Diaconescu, Dan Voiculescu și poate puțin mai obscurii Ioan Niculae și George Pădure... Aceștia sunt intervievați într-o ambianță relaxantă, cu câte o oglindă în stânga și în dreapta imaginii, procedeu bivalent: 1. nu este nevoie de o tăietură de montaj pentru a ne arăta profilul personajului și 2. sugerează tendința personajelor de a acapara tot și toate și de a le modifica după propria înfățișare.

Genialitatea „Kapitalism”-ului este că îi lasă să vorbească singuri, fără să îi înghesuie cu întrebări (eventual à la Michael Moore). Rezultatul este undeva între hilar și grotesc: toți se laudă cu ce au făcut, toți se plâng că nu au adunat mai mulți bani, toți îi critică pe băieții deștepți care au furat de 20 de ani, toți invocă etica capitalistă. Nu mi-a plăcut foarte mult premisa filmului: întoarcerea lui Ceaușescu să vadă ce au făcut câțiva dintre protejații sistemului după 20 de ani de ”democrație” (durează mai mult pânăexplic ghilimelele, deci nu o voi face). Părerea mea e că fantoma putea fi lăsată în mormânt, deși ideea are un pay-off în discursul dublat al lui Ceașcă în care acesta invocă succesul sistemului P - pile, C - corupție, R - relații.

Două secvențe se remarcă: deja celebra sosire a lui Becali la Parlamentul European - parodia cu complicitatea involuntară a personajului - și finalul, cu imaginea capetelor ”televizate” ale mogulilor la o masă într-un restaurant de lux, pare-mi-se cu Ceașcă în centru, ca o Cină ce a de Taină perversă. Poftă bună!

No comments: