Tuesday, August 3, 2010

Oscar (SUA, 1991)

Oscar
(SUA, 1991)


Regia: John Ladis
Cu: Sylvester Stallone, Ornela Muti, Marisa Tomei

Rating: 3/5

Remake al unui film francez cu Louis de Funès, la rândul lui ecranizare a unei piese de teatru pe care de Funès o jucase cu succes pe scenă. Spre deosebire de original, filmul mută acțiunea în anii '30, iar personajul principal devine, din magnat al imobiliarelor, gangster (”Snaps” Provalone). În rest, povestea urmează cam aceleași șiruri de încurcături într-un interval de doar câteva ore, în care planurile gangsterului de a deveni om cinstit sunt amenințate de contabili șantajiști, fiice reale și fictive, câteva valize cu bijuterii, bani sau lenjerie, asta ca să nu mai spunem de poliție și banda rivală, mereu la pândă și de personajul absent care pare cauza tuturor nenorocirilor, Oscar șoferul.

Filmul are multe momente amuzante și trebuie să recunosc că văzând filmul pentru a doua oară după câțiva ani buni, am râs destul de mult știind ce întorsături de situație urmează să se petreacă. Cu toate acestea, filmul are câteva momente în care se pierde și gag-urile nu mai sunt eficiente și probabil că nu ar fi ieșit o comedie atât de bună dacă nu ar fi populată de câțiva actori mari în roluri secundare. Dintre ei, trebuie amintiți:
- Don Ameche în rolul preotului
- Tim Curry genial în rolulprofesorului de lingivstică
- Chazz Palminteri, unul dintre acoliți mai puțini străluciți ai lui Stallone
- Kirk Douglas, tatăl lui Snaps care apare doar la început, pe patul de moarte
- Harry Shearer și Martin Ferrero - doi frați croitori a căror apariții sunt demențiale.

Cât despre Stallone, părerea mea este că se achita onorabil de rolul său, fără să fie genial, dar ”Oscar” rămâne dovada că Sly nu duce lipsă de talent comic.

No comments: