Monday, September 27, 2010

Días de Santiago (Peru, 2004)

Días de Santiago
(Peru, 2004)


Regia: Josué Méndez
Cu: Pietro Sibille, Milagros Vidal, Marisela Puicon, Lili Urbina

Rating: 3/5

Câștigătorul Trofeului Transilvania la TIFF 2004 este un film peruvian care - așa cum spune și titlul - se ocupă de câteva zile din viața lui Santiago, în vârstă de 23 de ani, veteran de război, care încearcă să-și găsească pună viața în ordine după încheierea serviciului militar. Însă nu își poate găsi o slujbă, pensia pe care guvernul i-o plătește nu poate să îi cumpere nici măcar un frigider, relația cu soția și familia devine tensionată, iar Santiago dă semne că poate claca în orice moment.

Fantoma lui ”Taxi Driver” plutește asupra acestui film. Santiago chiar începe să conducă un taxi pentru a-și plăti studiile, primul pas dintr-un lung drum care l-ar putea ajuta să-și găsească un loc de muncă bun. Poate cel mai mare merit al realizatorilor acestui film este refuzul „mântuirii” finale a personajului, precum în filmul care i-a inspirat. Nebunia lui Santiago este la cote alarmante, iar încercarea lui - asemenea lui Travis Bickle - de a scăpa pe cineva din iadul în care trăiește se dovedește fără succes, adâncind și mai mult prăpastia din care Santiago nu mai poate ieși.


Filmul este când color, când alb-negru, trecerile fiind aparent absolut întâmplătoare, câteodată în aceeași scenă, alteori la intervale mai distanțate și, sincer, nu văd care este efectul intenționat de realizatori. Genul acesta de artificii nu mă impresionează și nu îi văd rostul, cu atâtmai mult cu cât „Días de Santiago” nu este un film experimental, ci, din contră, are toate ingredientele unui film dureros de realist. Ca o mențiune, trebuie să spun că filmul arată bine în secvențele color, mai puțin bine în secvențele în care sunt folosite filtre albastre și foarte bine în secvențele alb-negru. Păcat că nu s-a găsit un echilibru la acest nivel.

No comments: