Sunday, September 5, 2010

Machete (SUA, 2010)

Machete
(SUA, 2010)


Regia: Robert Rodriguez, Ethan Maniquis
Cu: Danny Trejo, Jessica Alba, Michelle Rodriguez, Robert DeNiro

Rating: 2.5/5

În caz că nu știți deja, ”Machete”este povestea unui mexican furios (Danny Trejo), fost agent federal în Mexic, care se află acum în Statele Unite și trebuie să se răzbune pe foarte multă lume, ajutat doar de două fete beton, o armată de imigranți și fratele său preot, jucat de Cheech Marin, cel mai bun actor din acest film. În esență, ”Machete” este un omagiu adus filmelor din categoria exploitation, geneza filmului fiind într-un trailer fals făcut pentru filmul ”Grindhouse”, colaborarea dintre Rodriguez și Tarantino. E greu să încerci să analizezi un film care își propune, din start, să fie ”prost”, să prezinte violență extremă și nerealistă, să treacă dintr-un subgen în altul și să înghesuie pe ecran cât mai multe imagini provocatoare. Sigur, pentru unii, doar atât este o recomandare în sine și, cu siguranță, e bine câteodată să mai vezi un film care spune clar în primele 120 de secunde că este interzis minorilor.


Robert Rodriguez a făcut un singur film cu adevărat bun. Este vorba chiar de debutul său în lungmetraj, ”El mariachi”, cu Carlos Gallardo, făcut pe bani puțin și demonstrând un adevărat talent, a cărui continuare/remake a fost ceva mai celebrul ”Desperado”, de unde a început și declinul lui Rodriguez. A, da, și ar mai fi ”From Dusk Till Dawn”, care place multora, dar pe mine mă lasă mai degrabă indiferent. ”Machete” seamănă într-un fel cu ”El mariachi”. Urmează un scenariu asemănător, nu se ia foarte în serios, însă nu pare deloc original și insistă, cum am zis mai sus, să încarce ecranul cu efecte, cu subplot-uri, cu zeci de personaje interpretate de actori mai mult sau mai puțin decăzuți. Îi avem pe Steven Seagal, Don Johnson sau Jeff Fahey, dar probabil cea mai surprinzătoare apariție (dacă nu ai văzut trailerul) este a lui Robert DeNiro, în rolul unui senator de Texas care vrea să construiască un gard electric la granița cu Mexicul.

Deseori, filmul pare un blaxploitation, numai că cu mexicani în loc de negri. Alteori, pare ca și cum realizatorii au încercat să facă un film porno. Despre substratul politic care se vrea (imigranții, bla-bla...), nu cred că merită insistat. În final, ”Machete” este un film prea împopoțonat și prea bugetat ca să fie luat ca o mostră adevărată de cinema underground și este un pic cam lung ca să fie cu adevărat enjoyable.

No comments: