Wednesday, September 15, 2010

My Favorite Year (SUA, 1982)

My Favorite Year
(SUA, 1982)


Regia: Richard Benjamin
Cu: Peter O'Toole, Mark Linn-Baker, Jessica Harper

Rating: 2.5/5

Remember "Get Him to the Greek"? Atunci asta s-ar putea să vi se pară cunoscut. În ”My Favorite Year”, un tânăr și ambițios scriitor de gag-uri pentru un show de televiziune, Benjy Stone, (Mark Linn-Baker) trebuie să aibă grijă de un gigant al marelui ecran, Alan Swann (O'Toole), un alcoolic notoriu care nu ascultă decât de propriile impulsuri. Problema lui Benjy este de a-l menține pe Swann în stare de funcționare pentru apariția lui în show-ul mai sus menționat.


Peter O'Toole se inspiră un pic din propria poveste pentru acest film. Dar asta nu face ca interpretarea sa să fie cu ceva mai departe de geniu pur. Întruchipând un idol al filmelor de capă și spadă, O'Toole face din acesta un erou dramatic shakespeare-ian, fără să uite nicio secundă că trebuie să fie terifiant de amuzant. Este păcat că restul filmului nu se ridică la nivelul interpretării sale. Produs de Mel Brooks și inspirat de experiențele sale în show-urile de televiziune, filmul este asezonat cu destule momente amuzante, precum întâlnirea gazdei show-ului cu un mafiot pe care îl ironiza în sketch-urile sale sau cina la care Benjy și Swann sunt invitați de mama primului, alături de mai mulți membrii ai familiei sale evreiești. Dar pentru fiecare astfel de moment există scene lungite, neinspirate și tratate banal de realizatori.

Totuși, filmul merită urmărit pentru prestația de excepție a lui O'Toole, pentru sentimentul de nostalgie după anii '50 (”când un Buick arăta ca un Buick... iar televiziunea era live...”) și, eventual, pentru Jessica Harper în rolul febleței lui Benjy, care oferă un contrapunct bine-venit interpretărilor flamboiante ale celorlați actori.

No comments: