Saturday, November 27, 2010

Le monde du silence (Italia/Franța, 1956)

Le monde du silence
(Italia/Franța, 1956)


Regia: Jacques-Yves Cousteau, Louis Malle
Cu: Jacques-Yves Cousteau, Frédéric Dumas, Albert Falco

Rating: 4.5/5

„Le monde du silence” este un film pe care vroiam să îl văd de multă vreme. Aproape o jumătate de secol a fost singurul documentar care a câștigat un Palme d'Or, fiind recompensat și cu un Oscar pentru cel mai bun documentar. În plus, este unul dintre primele filme în care au fost folosite aparate de filmat capabile să înregistreze la adâncimi mari. „Le monde du silence” îl urmărește pe Cousteau și echipajul său de marinari și cercetători pe nava Calypso și explorând recifi de corali, fundul mării, o epavă scufundată de zeci de ani sau insule nelocuite.


Există în acest film câteva momente șocante, probabil privite mai ales din perspectiva mileniului III. Cousteau folosește dinamită pentru a detona un recif, în scopul de a lua recensământul peștilor care trăiesc lângă acel recif. Mai târziu, elicele navei Calypso rănesc accidental (dar mortal) un pui de cașalot, iar apoi marinarii se apucă să masacreze efectiv rechinii adunați în jurul cadavrului cașalotului. Iar înspre final, unii dintre marinari călăresc în joacă niște broaște țestoase gigant, distrându-se de cum acestea sunt capabile să îi poarte. Deși extrem de deranjante din diferite motive, nu cred că aceste acte ating valoare filmului. Din contră, cred că îi dau acestuia un plus, „Le monde du silence” devenind o dovadă a unei lipse de înțelegere și preocupare pentru mediu și faună, iar apoi Cousteau a avut un aport esențial în corectarea acestor comportamente, prin munca sa de cercetare, precum și numeroasele cărți și documentare despre viața marină pe care le-a semnat.


În rest, „Le monde du silence” este o încântare vizuală, cu filmări submarine extraordinare care ilustrează când feeria, când coșmarul, în imagini inedite filmate la 75 de metri adâncime sau în încăperile unei epave. La vremea lui, acesta a fost primul film în care oamenii au putut vedea aqua-lungs, scootere subacvatice, cuști anti-rechin sau, pur și simplu, imagini în mișcare din adâncul mării sau sute de delfini urmărind nava Calypso. Însă filmul este fascinant și la peste 50 de ani de la realizare, nu numai datorită importanței sale istorice, dar și pentru amestecul de grotesc și uluitor care caracterizează viața oricăror exploratori de talia lui Jacques Cousteau.

1 comment:

cami said...

Incredibil filmul! E dur si sensibil in acelasi timp..