Tuesday, November 2, 2010

Perfect Blue (Japonia, 1998)

Perfect Blue
(Japonia, 1998)


Regia: Satoshi Kon
Voci: Junko Iwao, Rica Matsumoto, Shinpachi Tsuji

Rating: 4.5/5

Tânăra cântăreață Mima părăsește trio-ul de fete din care făcea parte (și, implicit, renunță la statutul ei de pop idol), preferând să devină actriță. Primul ei rol (a cărui importanță va tot crește) este într-un serial cu criminaliști. În curând, viața ei va fi bulversată de impresarii ei și creatorii serialului, de un urmăritor obsedat care urmărește falsul jurnal de pe internet intitulat „camera Mimei”, dar și de o fantomă/halucinație a fostei sale personalități de pop idol. Visele, realitatea și acțiunea din serialul de televiziune ajung să se confunde, în timp ce Mima pare să își piardă mințile.


Astfel, un film care începe inocent ca o poveste despre succes și celebritate se tranformă destul de repede într-un thriller fără rezerve, din care nu lipsesc violența, crime oribile, nuditatea și schizofrenia, filmul situându-se undeva între techno-noir-ul specific animației japoneze și David Lynch, cu puternice accente de giallo.

”Perfect Blue” este debutul regizoral al lui Satoshi Kon, cineast dispărut dintre noi vara aceasta. Ultimul său film (cel puțin până ce ”Yumemiru kikai” va fi terminat) este senzaționalul ”Paprika”, care jonglează cu aceleași teme ca și ”Perfect Blue”: psihologia, relația dintre artă (în special cea cinematografică) și viața reală, explorarea viselor etc. În plus, infiltratorii de vise din ”Paprika” îi fac pe cei din ”Inception” de toată rușinea. Look it up!

No comments: