Thursday, November 11, 2010

Due Date (SUA, 2010)

Due Date
(SUA, 2010)


Regia: Todd Phillips
Cu: Robert Downey Jr., Zach Galifianakis, Juliette Lewis, Jamie Foxx, Michelle Monaghan

Rating: 2.5/5
Acest rip-off după ”Planes, Trains & Automobiles” îi reunește pe Robert Downey Jr. în rolul lui Peter, bărbatul serios, forțat de împrejurări să traverseze țara în compania lui Ethan, un ciudat interpretat de Zach Galifianakis, care aduce cu el toate ghinionele posibile (plus un câine și o cutie de cafea cu cenușa tatălui său). Iar totul se petrece sub bagheta realizatorului lui ”The Hangover” (si a altor non-realizări). 

Gag-urile sunt cel puțin mediocre, iar cele mai multe pot fi văzute în trailere. Însă, în mod surprinzător, filmul funcționează cel mai bine în secvențele mai dramatice (sau, mă rog, siropoase), care reușesc să fie surprinzătoare. Există un moment în care Peter îl provoacă pe Ethan să-i demonstreze abilitățile de actor cu care acesta din urmă se laudă, moment care se transformă într-o secvență destul de emoțională. Reversul ei este scena care deschide trailerele filmului, în care Peter îi povestește lui Ethan despre tatăl său, la un popas pe autostradă, în ploaie. Există și un moment mai psihedelic, pe melodia ”Hey You” de la Pink Floyd, nimic prea original, dar care reușește să infuzeze un pic de energie în ultima parte a filmului. În rest, interpretările sunt destul de inegale, filmul nu prea are ritm, nu se simte mâna unui regiozor capabil, iar când se termină, se termină pur și simplu. Poate că familiaritatea premisei distruge orice șansă ca acest film să aibă adevărate calități dramatice, dar orice comedie bună ar trebui să te facă să râzi cu poftă de câteva ori. Iar aici nu se întâmplă așa ceva.

”Due Date” („Sorocul”) este mai bun decât ”The Hangover”, dar asta nu spune multe. Sper numai să nu câștige vreun Glob de Aur.

No comments: